INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

banglades

ikrek

sziámi ikrek

Újabb műtétet hajtott végre a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó magyar orvoscsoport

Újabb műtétet hajtott végre a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó magyar orvoscsoport

Infostart

Igen eltérő tempóban javul a két gyermek állapota. Rabeya rekonstrukciós műtéten esett át, Rukaya súlyos szövődmény után lábadozik.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai – Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell közleményt adott ki a fejüknél összenőtt, de a közelmúltban szétválasztott sziámi ikrek állapotával kapcsolatban.

Az orvosok szeptember 9-én visszautaztak Dakkába, Bangladesbe, hogy felmérjék az augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az "Operation Freedom" névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és

a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését.

  • Rabeyán – aki már 5 nap után magához tért, azóta fejlődik, beszél és játszik, így már elhagyhatta az intenzív osztályt – 5 órás plasztikai sebészeti beavatkozást. Rajta koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát végeztek az orvosok Pataki doktor vezetésével, szeptember 11-én.
  • Rukayánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Következményképpen az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, ugyanakkor a végtagjait jelenleg is képes mozgatni, szemét kinyitni. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat most még nem tehető.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű "Operation Freedom" szétválasztó műtétsorozat

  1. első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában.
  2. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.
  3. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével.
  4. Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve az ismét a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Dr. Pataki Gergely vezetésével.

A lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra - áll a közleményben.

Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018