eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 5. hétfő Fatime
Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András

Bangladesi ikrek: Amerikában is csodájára járnak Csókay Andrásék tudásának

A sebészt ez nem lepte meg, hiszen több újszerű eljárást is alkalmaztak a sziámi ikrek szétválasztása során.

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek tavalyi, magyar orvoscsapat által végzett szétválasztásáról írt a világszerte elismert orvostudományi lap, az amerikai Surgery augusztusi számában.

A szétválasztás idegsebészi vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy mindez nem volt meglepő számára, hiszen számos újítással dolgoztak.

"Az az igazság, hogy a sziámi ikrekkel általában foglalkoznak, akkor is, ha szétválasztásuk sikeres, és akkor is, ha kevésbé" - szerénykedett Csókay András, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezetője. "Mindig el kell mondani, hogy az egyik gyermek még mindig nincs olyan jól. 33 nappal a műtét után súlyos agyi bevérzése lett, nem tudjuk pontosan, milyen okból, mert ez már nem sebészi szövődmény."

Elmondta, mielőtt a szétválasztó műtét megtörtént, érpályán belül zárták le a közös vénákat, az eljárást pedig egy madridi kongresszuson 2018-ban már elő is adta az orvoscsoport egyik tagja, Hudák István.

Szerinte a tudomány ezt nem szereti hallani, de az innovációk mind "jézusi imában" születtek, emiatt külön örül annak, hogy Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég megválasztott elnöke azt mondta, "az Isten nélküli tudomány egy nagyon kétséges dolog".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a műtétben mi volt a legnehezebb, azt válaszolta: az eleje.

"Annak ellenére, hogy a vénákat lezárták, mégis kifejlődött egy vénás hálózat, és borzalmasan nagy vérzéseket kaptunk. Kétszer kellett a gyerekeken vért cserélni."

A másik nehézség a 23. óra körül volt: egy felismerés.

"Hiába választom szét az agytekervényeket, mindig okozok rajtuk sérülést.

Azt is láttam, hogy az állandó vérzés miatt így a gyerekek el fognak vérezni, és akkor meg kellett egy döntést hozni, nagyon mélyen imádkoztam akkor" - idézte fel. Ennek eredményeképp pedig "a hároméves agy már képes lesz regenerálódni" - tette hozzá.

Az egyik gyermeket 30 nappal a műtét után már fel lehetett ültetni, azóta pedig már

jár, fut és mosolyog.

"A probléma Rukayával van, aki 33 nappal a műtét után kapott egy bevérzést, megint életveszélybe került - rossz vesével kapott egy hasnyálmirigy-gyulladást, aztán egy tüdőgyulladást, szóval egyszerűen csoda, hogy Nagyboldogasszony napjának éjszakáján egyáltalán javulásnak indult az állapota. Két és fél hónappal ezelőtt elmosolyodott, fel tud állni segítséggel, de szóbeli kommunikációra még nem képes. Nincs rá biztosíték, hogy önellátóvá tud válni" - mondta Csókay András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Hirtelen durva kötelező akciót hirdetett a kormány - Ez magyarok százezreinek fájhat

Hirtelen durva kötelező akciót hirdetett a kormány - Ez magyarok százezreinek fájhat

A kezdeti sokkos állapot és lefagyás után a Magyarországon működő nemzetközi gyógyszercégek múlt héten már magukhoz tértek a szerdai váratlan különadóemelés után, és még egy kétségbeesett kísérletet tettek: levelet írtak a kormányfőnek és a kormány több érintett tagjának is. Az is körvonalazódni látszik, hogy most van itt az utolsó lehetőség a kabinettel való egyezkedésre, ha ugyanis nem találnak nyitottságra és partnerségre, akkor megtervezik, hogy a héten bejelentett igencsak váratlan kormányzati sarcolásra hogyan reagáljanak. Az opciók nem túl szívderítőek a magyar gazdaság és betegek szempontjából, nem véletlenül, hiszen a kormány most azt várja el, hogy szinte féláron adják az érintett cégek a készítményeiket. Ez is egyfajta kötelező akció, csak azt nem kéne elfelejteni, hogy ezek a termékek több szempontból is speciálisak, ha másért nem, mert emberéleteket mentenek velük. Háttérbeszélgetéseink nyomán cikkünkből feltárul, hogy egy konkrét kormányzati intézkedés mit okoz mikro- és makroszinten.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×