eur:
394.38
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András

Bangladesi ikrek: Amerikában is csodájára járnak Csókay Andrásék tudásának

A sebészt ez nem lepte meg, hiszen több újszerű eljárást is alkalmaztak a sziámi ikrek szétválasztása során.

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek tavalyi, magyar orvoscsapat által végzett szétválasztásáról írt a világszerte elismert orvostudományi lap, az amerikai Surgery augusztusi számában.

A szétválasztás idegsebészi vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy mindez nem volt meglepő számára, hiszen számos újítással dolgoztak.

"Az az igazság, hogy a sziámi ikrekkel általában foglalkoznak, akkor is, ha szétválasztásuk sikeres, és akkor is, ha kevésbé" - szerénykedett Csókay András, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezetője. "Mindig el kell mondani, hogy az egyik gyermek még mindig nincs olyan jól. 33 nappal a műtét után súlyos agyi bevérzése lett, nem tudjuk pontosan, milyen okból, mert ez már nem sebészi szövődmény."

Elmondta, mielőtt a szétválasztó műtét megtörtént, érpályán belül zárták le a közös vénákat, az eljárást pedig egy madridi kongresszuson 2018-ban már elő is adta az orvoscsoport egyik tagja, Hudák István.

Szerinte a tudomány ezt nem szereti hallani, de az innovációk mind "jézusi imában" születtek, emiatt külön örül annak, hogy Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég megválasztott elnöke azt mondta, "az Isten nélküli tudomány egy nagyon kétséges dolog".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a műtétben mi volt a legnehezebb, azt válaszolta: az eleje.

"Annak ellenére, hogy a vénákat lezárták, mégis kifejlődött egy vénás hálózat, és borzalmasan nagy vérzéseket kaptunk. Kétszer kellett a gyerekeken vért cserélni."

A másik nehézség a 23. óra körül volt: egy felismerés.

"Hiába választom szét az agytekervényeket, mindig okozok rajtuk sérülést.

Azt is láttam, hogy az állandó vérzés miatt így a gyerekek el fognak vérezni, és akkor meg kellett egy döntést hozni, nagyon mélyen imádkoztam akkor" - idézte fel. Ennek eredményeképp pedig "a hároméves agy már képes lesz regenerálódni" - tette hozzá.

Az egyik gyermeket 30 nappal a műtét után már fel lehetett ültetni, azóta pedig már

jár, fut és mosolyog.

"A probléma Rukayával van, aki 33 nappal a műtét után kapott egy bevérzést, megint életveszélybe került - rossz vesével kapott egy hasnyálmirigy-gyulladást, aztán egy tüdőgyulladást, szóval egyszerűen csoda, hogy Nagyboldogasszony napjának éjszakáján egyáltalán javulásnak indult az állapota. Két és fél hónappal ezelőtt elmosolyodott, fel tud állni segítséggel, de szóbeli kommunikációra még nem képes. Nincs rá biztosíték, hogy önellátóvá tud válni" - mondta Csókay András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×