INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

bangladesi ikrek

rabeya

rukaya

csókay andrás

pataki gergely

sziámi ikrek

Egyre jobban van Rabeya és Rukaya, de további kezelés vár rájuk

Egyre jobban van Rabeya és Rukaya, de további kezelés vár rájuk

InfoRádió

2020-ban is folytatódik a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangledesi ikrek kezelése - mondta az InfoRádiónak a Cselekvés Alapítvány alapítója. A plasztikai sebészeti csapat vezetője szerint egyikük, Rukaya életkilátásai már nem rosszak, de még nem nevezhetők biztosnak.

Az Operation Freedom fantázianevű projektet egy maroknyi orvoscsoport hívta életre azért, hogy megmentse egy bangladesi sziámi ikerpár életét. A programhoz az alapítás óta majdnem száz orvos csatlakozott már - mondta el az InfoRádiónak Pataki Gergely, a Cselekvés Alapítvány alapítója, a bangladesi műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője.

"A csapathoz orvosokon kívül egészségügyi szakdolgozók is elszegődtek,

többségük ezt önkéntesként tette

a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kötelékein belül, hiszen a bangladesi kollégák ezt a tíz éve plasztikai sebészeti missziókat végrehajtó alapítványt kérték fel."

Az orvosok összefogását Áder János magyar köztársasági elnök is honorálta, amiről Pataki Gergely úgy fogalmazott, hogy "ezt jelen pillanatban kicsit túlzottnak is érezhetik", hiszen még nem tartanak az út végén. Ahhoz, hogy célt érjen az akció, és a bangladesi kislányok teljes életet élhessenek, még néhány műtétre szükség van.

"Az elmondható, hogy előre mutató, innovatív megoldások születtek a bangladesi orvoscsoporttal történő együttműködés során, ami egy nagy szakmai, kulturális és vallási egymásra találás is volt" - árulta el Pataki Gergely, aki szerint az utókor dönti majd el, hogy a magyar egészségügyi és humanitárius vállalkozások között ez milyen léptékű.

A gyermekek állapotáról szólva elmondta,

Rukaya, a rosszabb állapotban lévő kislány koponyáján egy csontpótló műtétet hajtottak végre Csókay András vezetésével, testvérénél, Rabeyánál pedig egy hasonlót készítettek elő

egy plasztikai műtét formájában, így várhatóan a jövő évben Rabeya koponyacsontpótlása is megtörtéhet.

Pataki Gergely doktor szerint kijelenthető, hogy az ikrek egyike sincs már életveszélyben, Rabeya például már segítséggel jár is, beszél, és

énekel - magyar dalokat,

amiket a több hónapos orvosi kezelés alatt tanult a magyar csapattagoktól. Rukaya felépülése egy kicsit lassabb ütemben halad.

Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Kapcsolódó hang

A bangladesi szétválasztás: nincs már életveszély
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018