eur:
390.68
usd:
366.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: cselekves.org

Exkluzív dokumentumfilm: Így kerültek a magyar orvosokhoz a szétválasztott bangladesi ikrek

Megható videó arról, hogyan kerültek a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosaihoz a sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek, valamint arról, hogy Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András milyen munkát végeznek Bangladesben.

„Jó életet szeretnék a gyermekeimnek. Szabad életet, külön életet. Ezért kérem, segítsenek!” – mondta Rabeya és Rukaya édesanyja, Taslima a megörökített első találkozáskor.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a fejüknél összenőve született bangladesi kislányok végső szétválasztásának első évfordulója alkalmából osztotta meg 48 perces kisfilmjét a nemzetközi szinten is elismert orvostudományi innovációkat jelentő műtétsorozat előzményeiről, amelyen az akkor másfél éves gyermekek és a szüleik első találkozása is látható Dr. Pataki Gergellyel és Dr. Csókay Andrással 2017 novemberében.

A nemzetközi járványhelyzetre való tekintettel az alapítvány orvosai legutóbb márciusban jártak Bangladesben, amikor Rabeyán sürgős műtétet végzett a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

A márciusi beavatkozásra a december elején beültetett szövettágító implantátum hónapokkal később bekövetkezett nem kívánt állapotváltozása miatt volt szükség: a kislány homlokán kiterjedt seb keletkezett, amelynek ellátásával egyidejűleg az implantátum és a környező szövetek rekonstrukciója is megtörtént. A sikeres műtéti szakaszt követően így remélhetőleg biztonsággal elvégezhető lesz Rabeya eredetileg 2020 nyarára tervezett koponyacsont-pótlása, melyet a koronavírus-járványra való tekintettel előreláthatólag őszre halasztottunk. Az ikrek rehabilitációja folytatódik a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül, jelenleg napi szintű online kapcsolattartás útján. A rehabilitációs munkát dr. Csohány Ágnes rehabilitációs szakorvos és Császár Zsuzsanna gyermekpszichológus koordinálja, illetve részt vesz benne a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, Sirályné Hardi Margit is.

Rabeya képeskönyvet nézeget, színez. Figyelme felkelthető, az őt érdeklő témákban rögzíthető 10-15 percre. Mentális képessége korának megfelelő, rövid és hosszútávú memóriája egyaránt jó. Sok magyar szót tud, mindennapi élethelyzetekben előforduló kéréseket, felszólításokat kiválóan megért most is magyarul.

Rukayánál a csapat december eleji kiutazásakor megtörtént a koponyacsont-pótlás. A csontpótló műtét sokat javított a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett kislány állapotán. Rendeződött a gyermek izomtónusa, s a mozgásterápia számára hozzáférhetőbbé vált. Ízületei jól kimozgathatóak, segítséggel már felállítható.

Rukaya egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, amelyből határozottan a hangok érdeklik a legjobban. Hang irányába fordul, a hangforrás megtalálását követően arra fixál. Idegen és ismerős hangot egymástól biztosan megkülönböztet, kedvelt hangokra megnyugszik, énekkel percekre leköthető a figyelme. Nemtetszését érthetően kifejezi hanggal, gesztussal. Testvérei jelenléte jó hatással van rá, megnyugszik, ellazul, ha sírása miatt odajönnek hozzá.

Láthatóan erős a kapocs a két ikerkislány között: Rabeya játékát megszakítva sokszor megy oda Rukayához, csak hogy megsimogassa, megpuszilja őt.

Megjelent a részletes leírás is

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata 2010. óta szervez plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziókat Bangladesbe, Pataki doktor vezetésével. Az ennek keretein belül operált páciensek életminőségének javulását látva kérték az ottani kollégák és a szülők a magyar szakemberek segítségét. Ezt követően kezdődött meg a határokon átívelő, több mint két éve tartó műtétsorozat.

Az Operation Freedom műtétsorozat harmadik szakaszát jelentő, 2019. augusztus 2-án zárult, 33 órás végső szétválasztó műtét első évfordulójára közzétett kisfilm a szervezet hivatalos dokumentációs munkatársa, Fuchs Richárd munkája.

Rabeya és Rukaya szétválasztó műtétsorozatáról cikk jelent meg a sebészet területén világelsőnek számító amerikai Surgery szakfolyóirat 2020. augusztusi számában a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatának tollából, valamint részletes leírással szolgáltak a több mint két és fél éve zajló műtétsorozatról, illetve az ikrek jelenlegi állapotáról.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×