eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, miután pártelnökké választották a pártot 18. éve vezető Angela Merkel (háttérben) utódjául a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Lemond a CDU elnöki posztjáról és kancellárjelölt sem lesz Angela Merkel utódja

Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg, Angela Merkel kancellárt követte a tisztségben.

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke - jelentették német hírportálok.

CDU-s körökből származó értesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy

nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni

a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Tervei szerint vezetésével az idén nyáron megszervezik a párt kancellárjelölt kiválasztási folyamatát, s a munka végeztével távozik a pártelnöki tisztségből. A szövetségi kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségét megtartja.

Döntését indokolva kiemelte, hogy a 15 tartományi szervezetet és mintegy 400 ezer tagot összefogó

CDU egyes csoportjainak nem kellőképpen tisztázott a viszonya a párttól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal

és a szociáldemokratáktól (SPD) balra álló, az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Baloldal (Die Linke) párttal. Aláhúzta, hogy ezt a viszonyt feltétlenül tisztázni kell, és személy szerint amellett van, hogy a CDU utasítsa el az együttműködést mindkét párttal.

Azt is világossá tette, hogy szerinte a pártelnökség és a kancellárjelöltség összetartozik, ugyanannak a politikusnak kell irányítania a párt munkáját és vezetni a kereszténydemokratákat a választási küzdelemben. Angela Merkel kancellár, a CDU előző elnöke köszönetet mondott Annegret Kramp-Karrenbauernek munkájáért, és arra kérte, hogy folytassa tevékenységét a szövetségi kormány tagjaként.

A világpolitikában csak AKK-ként emlegetett politikus korábban már belengette távozását.

A bejelentés után közvetlenül senki sem jelezte, hogy megpályázza a pártelnökséget és a kancellárjelöltséget.

Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének. Vezetésével a CDU választói támogatottsága nem erősödött. Személyes népszerűsége megválasztása óta alacsony, nem sikerült a választók számottevő részét meggyőznie arról, hogy megfelelő kancellárjelölt, illetve kancellár lehet belőle.

Távozásának közvetlen előzménye a Türingia tartomány helyi törvényhozásában (Landtag-) a napokban tartott miniszterelnök-választás, amelyen a CDU helyi, tartományi szervezetének képviselői a szövetségi vezetőség iránymutatásával ellentétesen jártak el, a választás harmadik fordulójában nem tartózkodtak ugyanúgy, mint az első két fordulóban, hanem a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltjére szavaztak. Az FDP-s jelöltre, Thomas Kemmerich-re szavaztak az AfD-s képviselők is - kihátrálva saját jelöltjük mögül -, így a politikus saját pártja, valamint a CDU és az AfD együttes támogatása révén nyerte el a miniszterelnöki tisztséget, ami országos felháborodást okozott. A CDU türingiai szervezete a szövetségi vezetőség azon elképzelését sem tette magáévá, hogy a kormányfőválasztás révén keletkezett válságot előrehozott Landtag-választással kell megoldani.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×