eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár a 2018-as szövetségi költségvetésről tartott vitán a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Angela Merkel: ez megbocsáthatatlan

"Ez az eset menthetetlen, és a szavazás eredményét érvényteleníteni kellene" - így reagál a német kancellát arra, hogy pártjának politikusai szerdán Türingiában együtt szavaztak az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt politikusaival.

A Dél-Afrikában tartózkodó német kancellár egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy szörnyű nap volt a szerdai a demokrácia számára. "Ez az eset menthetetlen, és a szavazás eredményét érvényteleníteni kellene" - jelentette ki Angela Merkel.

Türingiában a helyi parlamentben szerdán nem sikerült a kormányalakítás a legutóbbi választáson a legtöbb voksot megszerző Baloldalnak (Die Linke). A miniszterelnök-választáson meglepetésre az erfurti parlamentbe jutás küszöbét alig átlépő, liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltje, Thomas Kemmerich győzött a harmadik fordulóban úgy, hogy Angela Merkel pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusai és az AfD képviselői is őrá szavaztak.

Thomas Kemmerich így országos meglepetésre a csupán 5 százalékos - a Landtagba bejutáshoz minimálisan szükséges - választói támogatottsággal rendelkező FDP színeiben tartományi miniszterelnök lett, a 90 tagú Landtagban 45 szavazatot kapott. Bodo Ramelow 44 szavazatot szerzett, Christoph Kindervater egyet sem, egy képviselő tartózkodott.

A váratlan fejleményt a CDU elnöksége telefonkonferencián elemezte. Egyhangúlag az új választások kiírása mellett foglaltak állást - ismertette a tanácskozás eredményét Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök, szövetségi védelmi miniszter Strasbourgban.

Az elnökség arról is határozott, hogy CDU-s politikus nem lehet tagja az AfD támogatásával megválasztott miniszterelnök kormányának, nem lehetséges együttműködés a CDU és az AfD között, és a türingiai CDU-s képviselők a párt szövetségi vezetőségének javaslataival és követeléseivel ellentétesen jártak el a harmadik fordulóban.

Szerda este tüntetéseket tartottak számos türingiai városban és a tartományon kívül is több nagyvárosban, köztük Münchenben, Hamburgban és Lipcsében.

A demonstrálók élesen bírálták a CDU-t és az FDP-t, amiért politikusaik együtt szavaztak az AfD képviselőivel az erfurti Landtagban. Thomas Kemmerich a fokozódó nyomás ellenére egyelőre nem mond le.

Türingiában a Baloldal-SPD-Zöldek alkotta koalíció ötévi kormányzás után veszítette el a többségét tavaly októberben. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben a Baloldal vezetésével működött kormány. A koalíciós pártok hosszú egyeztetés után abban állapodtak meg, hogy az új ciklusban megpróbálják kisebbségben folytatni a kormányzást. Ez a kísérlet fulladt kudarcba a szerdai kormányfőválasztáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×