INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

angela merkel

németország

türingia

A német kancellár nyomására lemondott a kormánybiztos

Infostart / MTI

Angela Merkel kancellár nyomására lemondott szombaton a német kormánynak a keleti tartományok integrálásáért felelős biztosa a szerdai türingiai miniszterelnök-választás után.

"Merkel kancellár közölte velem, hogy a továbbiakban nem tölthetem be az új tartományokért felelős biztos tisztségét. Ezért javaslata alapján kérem felmentésemet" - írta Christian Hirte a Twitteren.

A türingiai Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választáson Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa szerezte meg a tisztséget. A döntést a harmadik választási forduló hozta meg. Thomas Kemmerich csak ebben a fordulóban indult. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt képviselői ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki pártja, a AfD, valamint a CDU támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt. A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában. Jelentések szerint azonban Christian Hirte - aki a CDU türingiai alelnöke - tüntetőleg üdvözölte Kemmerich megválasztását.

A szövetségi kormánykoalíciót vezető CDU elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingiában. A párt vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki "nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt".

A Hirte által betöltött biztosi tisztség a gazdasági minisztérium alá tartozik.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018