INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

fidesz

európai néppárt

kizárás

annegret kramp-karrenbauer

Hamburg, 2018. december 7. Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik elnökjelöltje beszédet mond a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Angela Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. A tisztségre három jelölt pályázik: Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának volt vezetője, és Jens Spahn egészségügyi miniszter. MTI/EPA/Clemens Bilan

A CDU elnöke a Fidesz-tagság felfüggesztését javasolja

Infostart

A Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában. Lapinformációk szerint egy ilyen döntést a Fidesz nem fogadna el, és ez a kilépést is jelenthetné.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte:

"amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság".

Ezért "járható út" lenne Manfred Webernek, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjének és választási csúcsjelöltjének azon javaslata, hogy az alapokmánynak megfelelően függesszék fel a Fidesz tagságát a Néppártban - tette hozzá.

Annegret Kramp-Karrenbauer a Weber-féle hárompontos ultimátumban való előrehaladásra utalva kiemelte, hogy a Fidesz megtette "az első, elismerésre méltó lépéseket", amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal.

Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák "a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy

a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben"

- mondta a CDU elnöke.

A Fidesz tagságának felfüggesztése mellett foglalt állást az EP-frakció vezetőségének (EPP Group Bureau) egyik CDU-s tagja, Ingeborg Grässle is, aki a Südwestrundfunk német regionális közszolgálati médiatársaságnak szerdán elmondta, hogy a Fidesz esetleges kizárása egyetlen problémát sem oldana meg, és csak azt eredményezné, hogy "gyakorlatilag elveszítjük Magyarországot".

A kizárás helyet "hidat kell építeni" Orbán Viktor számára, akinek azonban "hihetően be kell mutatnia, hogy megváltozik" - mondta Ingeborg Grässle.

Az EPP politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.

Az osztrák kancellár is fél évet adna

Sebastian Kurz, aki a német CDU elnökéhez hasonlóan ott lesz a brüsszeli tanácskozáson, azt mondta, hogy fél évre függesztené fel a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságát. Az osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) és a Keresztényszociális Unióhoz (CSU) hasonlóan támogatni fogja Manfed Webernek, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjének és EP-választási csúcsjelöltjének erre vonatkozó javaslatát - közölte az osztrák Néppártot vezető kancellár.

A politikus ismét felvetette azt is, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018