eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Santiago Abascal, a VOX spanyol radikális jobboldali párt vezetője és kormányfőjelöltje (b2) sajtótájékoztatót tart a párt madridi székházában 2019. november 10-én, a spanyol parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Javier Lizon

Szakértő: vagy befogja a kispártokat a baloldal, vagy nagykoalíció jön

Négy év alatt negyedszer tartottak parlamenti választásokat Spanyolországban; győzött, de elveszítette korábbi abszolút többségét a Spanyol Szocialista Munkáspárt. A helyzetet Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese elemezte az InfoRádióban.

A vasárnapi, négy éven belüli negyedik spanyol országgyűlési választások egyáltalán nem teremtett tisztább helyzetet, a legnagyobb párt zsugorodott, a "második" legnagyobb nőtt, több kicsivel együtt.

Nem csak hogy több, különböző színezetű párt került be, de a szélsőjobb nagyon megerősödött, a liberális centrum pedig eltűnt"

- fogalmazott a helyzetet elemezve az InfoRádióban Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese, kijelentve, Pedro Sánchez baloldali miniszterelnök cseberből vederbe került a korábbi helyzethez képest.

Arra a kérdésre, hogy a hagyományosan baloldali irányultságú Spanyolországban mi az oka a szélsőjobb megerősödésének, arról azt mondta, jó eséllyel a katalán szeparatista törekvések állnak emögött.

"A helyzet két éve történt kezelése erősítette meg a szélsőjobboldalt,

de voltak olyan, a szocialista tábor által szimbolikusnak tartott intézkedések is, mint Franco tábornok újratemetése, ami szintén mozgósíthatta a jobboldali szavazókat egy párt irányába" - mutatott rá.

A liberális visszaesés ügye szerinte komplexebb kérdés. "Részben az okozhatta, hogy nem voltak hajlandóak a szocialistákkal koalícióra lépni, de még csak tárgyalni sem. Elméleti lehetőségük pedig volt rá, hogy akár a baloldallal, akár a jobboldallal koalícióra lépjenek, így bizonyos törekvéseiket beemelhette volna a hatalomba a kormány, de ettől elvben elzárkóztak."

Nagy Sándor Gyula érdekességként ehhez még azt is hozzáfűzte, hogy a liberális centrum pártjának márpedig éppen az a francia Macron-párt a testvérpártja, amely bizonyos kérdésekben akár a bal-, akár a jobboldal felé nyitni tud. "Ez a stratégia most nagyon nem jött be" - fűzte hozzá, rámutatva, hogy 57-ről 10-re csappant a képviselői létszámuk.

Hogy hol lesz ezek után stabil többség? "Egyik oldalon sem, ez a szépsége a dolognak. Gyakorlatilag a balodali és a jobboldali blokk közötti egyensúly változatlan,

a kis, szeparatista pártok azok, amelyek eldönthetik, hogy melyik irányba fordulnak.

Az egyik út, hogy a szocialisták összekaparják a kis pártokat, amelyekkel koalíciót tudnak alakítani, a másik, hogy mindenki kicsit visszább vesz a retorikából, és nagykoalíció jön létre német mintára, aminek persze megvannak az árnyoldalai" - részletezte a szakértő.

Nagy Sándor Gyula ma este 6 órakor az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában ad teljesebb képet a spanyolországi választásokról és a belpolitikai helyzetről. Tartsanak velünk!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×