INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

spanyolország

választás

katalónia

Barcelona, 2018. szeptember 9.Egységpárti tüntetők vonulnak a katalán függetlenségi törekvések mellett, illetve azzal szemben, Spanyolország egységéért és előrehozott országos parlamenti választások megrendezéséért egyidejűleg tartott megmozduláson Barcelonában 2018. szeptember 9-én. A tüntetők és ellentüntetők több ezres tábora két nappal Katalónia nemzeti ünnepe, a Diada előtt vonult az utcára. (MTI/EPA/Enric Fontcuberta)

Spanyolország is sorban áll a fülkéknél, de lehet, hogy csak bonyolódik a helyzet

Infostart / MTI

A hatalomra készülőknek valószínűleg meg kell barátkozniuk a nagykoalíció gondolatával a vasárnapi választások után.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor és megkezdődött a voksolás a parlamenti választáson vasárnap Spanyolországban.

A választók 22 800 helyszínen adhatják le szavazatukat az ország 8131 településén este nyolc óráig.

Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium, amely a nap folyamán kétszer tesz közzé részvételi adatokat.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében 15. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen a több mint

37 millió választásra jogosult spanyol állampolgár

350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönt.

A szavazás zavartalanságáért országosan több mint 92 ezer rendfenntartó felel ezen a napon.

Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el. A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól, mert az autonóm közösségben folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt.

A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás után nem lesz könnyű a kormányalakítás, mert várhatóan egy párt sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget a parlamentben, és erre nem számíthatnak sem a csak baloldali, sem a csak jobboldali pártok alkotta politikai oldalak sem.

A felmérések többsége azt mutatta, hogy miként a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerhet, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel. Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt (PP), amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest. Akár meg is duplázhatja mandátumainak számát a VOX radikális jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel. A nagy vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet. Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés parlamenti képviselete öt-tíz képviselőivel lehet kevesebb az eddigi 42 mandátumához képest. A Podemos egyik volt politikusának, Ínigo Errejónnak az új pártja, a Más País (Több ország) több mandátumot is szerezhet a törvényhozásban.

A bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mérték, az ő döntésük nagyban befolyásolhatja a végeredményt az előrejelzésekhez képest.

Spanyol politikai elemzők szerint ha a választás a felméréseknek megfelelően alakul, akkor

a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával,

amit eddig elutasítottak.

Nyitókép: MTI/EPA/Enric Fontcuberta
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018