eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Brüsszel, 2018. október 12.Günther Oettinger, az Európai Bizottság uniós költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős tagja az Európai Unió költségvetési tervezetéről rendezett brüsszeli sajtóértekezleten 2018. október 12-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fontos kérdéseket tisztázott az uniós költségvetésről Günther Oettinger

Előrelépés igen, de megállapodás nem várható már idén az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési keretéről - jelentette ki szerdán az Európai Bizottság illetékes tagja.

"Úgy gondolom, hogy lesz előrelépés december végéig, egyezség azonban nem" - közölte sajtótájékoztatóján Günther Oettinger német uniós költségvetési biztos.

"Amennyiben Donald Tusk, az Európai Tanács mostani elnöke nem tudja tető alá hozni a megállapodást megbízatásának december 1-ei lejártáig, akkor utódja, Charles Michel sem lesz képes erre mandátuma első néhány hetében" - mutatott rá.

Oettinger teljességgel hamisnak nevezte azon nyilatkozatokat és sajtóhíreket, amelyek szerint a brüsszeli testület büdzséjavaslata értelmében a német befizetések összege az évi 33 milliárd eurót elérve a kétszeresére emelkedne a következő hétéves ciklusban.

Mint mondta, Németország nettó hozzájárulása tavalyi árakon 2021-ben mintegy 18,1 milliárd eurót tenne ki, 2027-ben pedig 23,5 milliárd eurót.

"Számításba kell venni hét évnyi inflációt, illetve a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) hét évnyi növekedését" - hangsúlyozta.

Az EU tagállamai rendkívül megosztottak a kérdésben. A nettó befizető országok egy jelentős része a GNI 1 százalékában maximalizálná a tagállamok hozzájárulását, mások azonban ezt nem tartják elengedőnek, különösen az Egyesült Királyság tervezett kilépését követően, amely várhatóan nagyjából tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×