INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

lengyelország

jaroslaw kaczynksi

mateusz morawiecki

jog és igazságosság

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (j) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök Varsóban 2018. október 21-én, a lengyel önkormányzati választások első fordulójának estéjén.

14. havi nyugdíjat és elkerülő utakat ígérnek Kaczynskiék

Infostart / MTI

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke és Mateusz Morawiecki kormányfő ismertette hétfőn azokat a jóléti intézkedéseket, amelyeket a vasárnapi választási győzelem esetén a kormányzás első száz napján kezdeményeznek.

Az öt pont

  • a kisvállalkozók által fizetett társadalombiztosítás csökkentését,
  • a 13. és a 14. havi nyugdíj kifizetését tartalmazza, továbbá
  • az egészségügyben az új betegségmegelőzési vizsgálatcsomag bevezetését a 40 évnél idősebbek számára,
  • városi elkerülő utak megépítését, valamint
  • a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatását a nyugat-európai szinthez.

Az említett programpontokat korábban, a választási kampány során hirdették meg. A hétfői sajtóértekezleten Jaroslaw Kaczynski elmondta: már az új kormányzati ciklus első száz napján a PiS olyan törvényeket, illetve kormányprogramokat fogad el, amelyek lehetővé teszik e pontok megvalósítását.

Mateusz Morawiecki elmondta: az alacsonyabb társadalombiztosítás mintegy 300 ezer kisvállalkozást érint, átlagban havi 500 zloty (mintegy 38 500 forint) megtakarítást jelent majd a havi átlagban maximum 10 ezer zloty (769 ezer forint) bruttó bevételt, valamint maximum 6 ezer zloty (461 ezer forint) jövedelmet elérő vállalkozóknak.

A közúti körgyűrűk építésének költségeit Morawiecki mintegy 20 milliárd zlotyra (1,5 billió forint) becsülte, a beruházásokat részben az állami költségvetésből, részben uniós támogatásból fedezik.

Az agrártámogatási program viszont a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokkal, az európai kohéziós politikával függ majd össze - mondta a kormányfő.

A PiS választási programja előterében a biztonságpolitikai témák mellett éppen a gazdasági és társadalompolitikai intézkedések szerepelnek. A kormánypárt e téren az eddigi politikája folytatását ígéri. A kampány során a PiS az aktuálisan felmerülő társadalmi témákra is reagált, kiállva a hagyományos családfelfogás, a keresztény értékek védelmében.

Felmérések szerint a PiS a vasárnapi választáson újból abszolút többségre tehet szert a parlamentben.

Nyitókép: MTI/PAP/Jakub Kaminski
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018