eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Húsz uniós ország írta alá az Uniónak szóló nyilatkozatot

Magyarország annál nagyobb csökkenést nem tud elfogadni, mint amennyit az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépése indokol, ezért a Közös Agrárpolitika (KAP) források jelenlegi szinten tartása minimum elvárás - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a mezőgazdasági és halászati tanács hétfői, luxemburgi ülésén.

Az államtitkár - az agrártárca keddi közleménye szerint - hangsúlyozta, hogy az egyik legnagyobb befizető, az Egyesült Királyság kiválásával nincs realitása a jelenlegi 382 milliárd eurós KAP költségvetés megtartásának. Magyarország maximum a brit kilépéssel indokolható csökkenést tud elfogadni.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarországon a jelenlegi programozási időszakhoz képest összehasonlító áron közel 17 százalékkal csökkennének a KAP források a 2021-2027 közötti időszakban.

A vidékfejlesztés szenvedné el a legnagyobb forrásvesztést, mivel az országnak 26 százalékkal kevesebb uniós forrás jutna.

Az államtitkár elfogadhatatlannak tartja a támogatások ilyen mértékű csökkentését, miközben a javasolt szabályozás lényegesen nagyobb terhet róna a termelőkre.

Az ülésen Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a KAP-ra fordítható források jelenlegi szinten tartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy a következő hétéves uniós költségvetésről, benne a KAP-ra fordítható források nagyságáról az állam- és kormányfők hoznak majd döntést, azonban a nyilatkozat fontos politikai üzenetként tekinthető a jövőbeni tárgyalásokra nézve. A kezdeményezés súlyát növeli, hogy a támogatók között egyaránt megtalálhatóak régi és új, valamint nettó befizető és kedvezményezett tagállamok is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×