eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nagyszebeni Nagy téren 2019. május 8-án, egy nappal az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az erdélyi városban tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Timmermanst javasolta EB-elnöknek Tusk

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - közölte egy bennfentes illetékes.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő

  • Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét,
  • az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

Tusk Orbán Viktor magyar kormányfővel is tárgyalt.

Brüsszel, 2019. június 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztet Brüsszelben, a Tanács székházában a rendkívüli EU-csúcsértekezletet megelőzően 2019. május 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor miniszterelnök (b) Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztet Brüsszelben, a Tanács székházában a rendkívüli EU-csúcsértekezletet megelőzően MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

Az már eldőlt, hogy nem Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje lesz az Európai Bizottság következő elnöke, ugyanis erről állapodtak meg a G20-csúcson tartózkodó uniós állam-, illetve kormányfők. A Die Welt úgy tudja, hogy a megbeszéléseket Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vezette, és az európai pártcsaládok vezetőivel is egyeztették a döntést, amelyet Angela Merkel német kancellár is elfogadott.

Pénteken a visegrádi országok vezetői Prágában egyeztettek az uniós tisztségekről. Korábban a V4-ek sem Manfred Weber néppárti, sem Frans Timmermans szocialista jelöltet nem találták alkalmasnak az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×