eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) jelöltje, Margrethe Vestager, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) jelöltje, Frans Timmermans és az Európai Néppárt (EPP) jelöltje, Manfred Weber (b-j) az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek televíziós vitájának kezdete előtt az Európai Parlament plenáris üléstermében Brüsszelben 2019. május 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fellázadtak Timmermans ellen, két név a kalapban

Fellázadtak az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó uniós állam- és kormányfők a kompromisszumos megoldástervezet ellen, amelynek értelmében a tagállamok Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölték volna az Európai Bizottság élére a vasárnapi brüsszeli EU-csúcson - jelentette a Politico.

A hírportál értesülései szerint a kompromisszumnak szánt javaslat ezzel elbukni látszik, így folytatódik a megoldás keresése. Bennfentesek arról számoltak be, hogy

ismét felmerült például a francia néppárti Michel Barnier és a dán liberális Margrethe Vestager neve.

"A javasolt egyezség halott" - fogalmazott egy névtelenséget kérő illetékes.

A Financial Times brit lap azt írta, hogy a francia-német-spanyol-holland megállapodást egyedül Angela Merkel kancellár támogatta aktívan az EPP-s vezetők közül.

Felemelte szavát a tervezet ellen többek között Andrej Plenkovic horvát, Bojko Boriszov bolgár, Leo Varadkar ír, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Boriszov például a cikk szerint kijelentette: "Merkel a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, nem az Európai Néppárté".

"Az EPP nem egyezett bele az oszakai G20-csúcson letárgyalt csomagba. A néppárti kormányfők túlnyomó többsége nem gondolja, hogy ilyen könnyedén, harc nélkül fel kellene adnunk az Európai Bizottság elnöki tisztségét" - mondta Varadkar.

Plenkovic rámutatott, hogy az EPP nyerte meg a választásokat, így ennek megfelelően a konzervatív pártcsaládnak kell adnia Jean-Claude Juncker utódját. Elmondta, nem biztos abban, hogy most tető alá tudják hozni a megállapodást, és hozzátette, a néppárt nem fog senkit jelölni vasárnap este.

A csúcstalálkozó több mint három órával a tervezett után kezdődött csak meg hivatalosan, addig szűk körű, két- és többoldalú egyeztetések zajlottak.

A kiszivárogtatások megelőzése érdekében az ülésteremben blokkolják a mobiltelefonok térerejét, akárcsak az előző heti EU-csúcson.

Névtelenséget kérő diplomaták azt mondták, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jóval kevésbé derűlátó, mint korábban,

nem hiszi, hogy sikerül megegyezésre jutni az Európai Parlament keddi alakuló üléséig.

Egyesek már egy újabb rendkívül csúcstalálkozó lehetőségét emlegetik július közepére.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×