eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kelemen Hunor, a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén az erdélyi Marosvásárhelyen 2018. március 3-án.
Nyitókép: Boda L. Gergely

Határozott hangot ígér az RMDSZ az uniós törvényhozásban

Sok ellendrukkerrel számol az RMDSZ az új Európai Parlamentben.

Az erdélyi magyar közösség meg akarta őrizni és meg is őrizte egységét, és képviseletet szerzett; "ott kell lennünk, ahol a döntések születnek" - értékelt az EP-választást követően a legnagyobb erdélyi magyar párt, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, miután mandátumhoz jutottak előző nap. Az RMDSZ a voksok csaknem 97 százalékának feldolgozása alapján a szavazatok 5,45 százalékát szerezte meg.

"Határozott, kiegyensúlyozott hangja lesz az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben. Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, nagyon sok ellendrukkere van ennek, de nagyon reméljük, hogy az uniós reformok előkészítése alkalmával odafigyelnek az őshonos kisebbségekre" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Szerinte a következő ciklus fontos kérdései lesznek a gazdasági, biztonságpolitikai, energetikai kérdések, valamint a környezetvédelem.

"A biztonságpolitika tartalmazza a külső határok védelmét és a belső szabad piac megőrzését, és hát a demográfiai kérdéssel is kell valamit kezdeni közép- és hosszútávon"

- fűzte hozzá.

Úgy látja, fontos kérdés lesz, hogy milyen kompetenciák maradnak tagállami hatáskörben a következő években, és melyek lesznek közösben.

Romániában a jobbközép ellenzéki pártok előretörését hozta a vasárnapi európai parlamenti választás, amelyen példátlanul magas volt a részvét. A központi választási bizottság hétfő reggelig a szavazatok 96,7 százalékát dolgozta fel.

Az EP-választást az európai néppárti tagsággal rendelkező, Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte, amely a voksok 26,8 százalékát szerezte meg,

míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 23,4 százalékát adták.

Saját várakozását is valamelyest felülmúló 21,4 százalék körüli eredményt ér el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) USR-PLUS nevű választási szövetség.

A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató új ellenzéki erő, amely a régi, "leszerepelt" politikai pártok alternatívájaként tünteti fel magát, az európai liberálisok és az Emmanuel Macron francia elnök által irányított, a Köztársaság lendületben (REM) nevű mozgalom által létrehozandó új centrista frakcióhoz készül csatlakozni az EP-ben.

Rajtuk és az említett RMDSZ-en kívül a részeredmények szerint további két párt jut még EP-képviselethez Romániából: a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párt 6,6 százalékon áll, míg a Traian Basescu volt államfő által alapított, szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,66 százalékon végzett.

Romániában a jogosultak 49 százaléka, 8 millió 955 ezer választó adta le voksát, külföldön 375 ezer román állampolgár szavazott az EP-választáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×