INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

annegret kramp-karrenbauer

friedrich merz

németország

cdu

angela merkel

Friedrich Merz volt frakcióvezető, Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter (b-j), a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökjelöltjei a bemutatkozásukat szolgáló nyolc regionális pártértekezlet egyikén Lübeckben 2018. november 15-én.

Befuthat-e "Merkel klónja"?

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Kiss J. László szerint lényegében kétszereplőssé vált a CDU elnökségért folyó küzdelem. Angela Merkel hátralépése után pénteken választanak új vezetőt a német Kereszténydemokrata Unió élére.

Három szempontot érdemes szem előtt tartani, amikor a német CDU pénteki elnökválasztásának esélyeit elemezzük - vélekedett Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

"Azzal, hogy a CDU balra tolódott, helyet csinált egy másik pártnak, az Alternatíva Németországnak (AfD) formáció számára" - mondta a szakértő. "A másik szempont, hogy akit elnökké választanak, az egyben kancellárjelölt lesz, és kancellárrá is válhat. A harmadik mind a kettő előzővel összefügg:

sikerül-e a távozó Angela Merkelnek véghez vinnie azt a tervét, amely szerint rendezett utódlási folyamat megy végbe"

Felidézte ugyanis, hogy a kancellár - bejelentése szerint - "részleteiben válik meg hatalmától", ami 2021-ben a kancellári poszt átadásával tetőződik be.

Kiss J. László szerint komoly kérdés, hogy az elnökválasztás után mennyire tudnak együttműködni Merkel utódával, ugyanis jövőre nagy választások lesznek Németországban: májusban EP-választások, majd ősszel Brandenburgban, Szászországban és Thüringiában lesz tartományi választás.

"Ha a CDU ismét vereségeket szenved, az azt jelenti, hogy Merkellel nem lehet választásokat nyerni már"

- utalt az idei év fiaskóval felérő hatalmi visszaszorulására az egyes tartományi választásokon az egyetemi tanár.

A szakértő szerint

Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár, volt Saar-vidék tartományi miniszterelnök és Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának volt vezetője között dől el a verseny

- Jens Spahn egészségügyi miniszter ebben a viaskodásban "leszakadt" már. Előbbi kevéssel vezet, de a pártdelegátusok harmada még nem döntötte el, kit támogat, az AKK-nak "becézett" politikus ráadásul sokak szerint egy

"Merkel-klón",

akinek rosszat tehet, ha a CDU a közeljövőben választásokat veszít. Merz közben olyan támogatókat gyűjtött, mint a volt pénzügyér Wolfgang Schäuble vagy Günther Oettinger uniós pénzügyi biztos.

Nyitókép: MTI/EPA/David Hecker

Kapcsolódó hang

Kiss J. László a CDU elnökválasztásról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018