eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Varsóban, a Lazienki királyi palotában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a közös jövő is összeköti a magyar és lengyel népet

Lengyelország és Magyarország is erős Európában érdekelt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Varsóban tárgyalt a lengyel kormányfővel.

Lengyelországot és Magyarországot a múlt mellett a jövő is összeköti – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, újraválasztása utáni első külföldi útján Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„Mindketten erős Európát akarunk,

részt akarunk venni az Európát megjavító, fölerősítő európai reformokban és vitákban, mindketten békés fejlődést akarunk, és a lengyelek és a magyarok is erős Közép-Európát akarnak, mert meggyőződésünk, hogy ez szolgálja az érdekeinket, másfelől egybevág az Európai Unió fő célkitűzéseivel, hogy erős régiókból álljon az európai kontinens és egy erős közép-európai régió sokat adhat az európai kontinens erejéhez” - fejtette ki.

Az uniós költségvetés ügyében a magyar és a lengyel álláspont közel van egymáshoz – vélekedett Orbán Viktor, tehát mindkét ország megvédené gazdái érdekeit és a régi pénzügyi kereteket.

A migráció ügyében a kormányfő aláhúzta, hogy a magyarok szülei és nagyszülei forognának a sírjukban, ha leszármazottjaik hozzájárulnának ahhoz, hogy valaki más mondja meg, hogy kik tartózkodhatnak az ország területén, továbbá ismét megerősítette azon felvetését, hogy a migráció ügyében az Európai Parlamenti választás után kellene kialakítani az uniós álláspontot.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az erre vonatkozó újságírói kérdésre hozzátette, hogy mindkét ország kormánya úgy látja, hogy a rászorulóknak hazájukban kell segítséget nyújtani.

A lengyel politikus úgy értékelte, hogy a magyar kormány több az unióban napirenden lévő kéréshez is – mint a 2021-től hatályos költségvetés, a migráció ügye vagy a Brexit – konstruktívan áll. A Magyarország és Lengyelország közötti kétoldalú kapcsolatok fejlődésének ütemét pedig Mateusz Morawiecki példaértékűnek nevezte.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×