eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ivanka a békéért imádkozik, miközben megvalósítja apja sokat bírált lépését

Trump amerikai elnök lánya, Ivanka képviseli az Egyesült Államokat az új amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitóján. A képviselet áttelepítése Tel-Avivból hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki.

Izrael állam megalapításának 70. évfordulójával esik egybe az a lépés, hogy Donald Trump elnök döntése nyomán Jeruzsálembe költöztetik az Egyesült Államok nagykövetségét.

A várost a zsidó állam „oszthatatlan és örök” fővárosának tartják az izraeli nacionalisták és magukénak akarják az Izrael létét tagadó palesztin Hamász radikálisai. A Palesztin Hatóság, amely Ciszjordániában kormányoz, Kelet-Jeruzsálemet akarja a majdani Palesztina fővárosának.

Az ünnepélyes követségnyitásra Jeruzsálembe érkezett Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya és Ivanka férje, Jared Kushner, aki sokat bírált módon a Fehér Ház közel-keleti megbízottja.

Már korábban világossá vált, hogy az eseményt széleskörű palesztin tiltakozóakciók kísérhetik. A palesztinok számára nemcsak a követség Jeruzsálembe költöztetése ér fel arculcsapással, hanem az is, hogy a ceremóniát épp Izrael megalapításának ünnepén tartják.

Számukra az esemény a földjeikről történt elüldöztetést idézi fel – miután 1948-ban az izraeliek háborút vívtak a rájuk támadó arab államokkal, és ennek során több száz ezer palesztin menekült el, vagy üldözték el őket földjeikről.

A menekültek visszatérése továbbra is tabutéma az izraeli-palesztin kapcsolatban, és a megbékélés akadálya.

Az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordániát Izrael az 1967-es háborúban foglalta el.

Az amerikai kongresszus a főváros kérdésében az izraeliek oldalára állva 1995-ben törvényt fogadott el az amerikai követség Jeruzsálembe való áttelepítéséről, de az egymást követő amerikai elnökök elhalasztották, hogy ennek érvényt szerezzenek.

Nem így Donald Trump, akit most gyakorlatilag lánya képvisel majd az arab államok és Amerika európai szövetségesei által is bírált lépésről megemlékező ünnepségen.

Ivanka – aki férje nyomán áttért a zsidó hitre – egy Instagram képet is feltöltött a jeruzsálemi szent hely, a Siratófal mellől és azt írta, örömmel tér vissza és megtiszteltetés számára, hogy képviseli az elnököt és az amerikai népet.

„Imádkozunk az amerikai-izraeli kapcsolat határtalan lehetőségeiért és imádkozunk a békéért” – írta.

Kommentátorok ugyanakkor megjegyzik: az amerikai követség áttelepítése nyomán Mahmud Abbász palesztin elnök számára egyre inkább elfogadhatatlanná válik az Egyesült Államok, mint közel-keleti közvetítő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×