eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Betlehem, 2018. május 14.Palesztin tüntetők izraeli katonákkal csapnak össze a ciszjordániai Betlehemben 2018. május 14-én. Eddig 28 tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határán kirobbant összecsapásokban, a sebesültek száma ötszáz fölé emelkedett. Ezen a napon, Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóján nyílik meg a Tel-Avivből Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség, amivel az Egyesült Államok kifejezésre juttatja, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. (MTI/AP/Madzsdi Mohamed)
Nyitókép: Madzsdi Mohamed

Égő gumiabroncsok és parittyázó fiatalok a Gázai övezet határán

Eddig 25 halálos áldozata van a palesztin tüntetők és az izraeli hadsereg közötti összecsapásnak a Gázai övezet határán, amely részben az amerikai követség Jeruzsálembe költözése alkalmából robbant ki.

Sűrű fekete füsttel égő gumiabroncsok között köveket szedegető és az izraeli katonák felé parittyázó fiatal palesztinokat lehet látni a BBC összecsapásokról készített felvételén. Az izraeli katonák által lelőtt halálos áldozatok mellett a harcokban a palesztin vörös félhold szerint több mint ezren megsebesültek, köztük hat újságíró, egyikük az algériai tévé tudósítója.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli "blokád" ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. Mára ismét ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, ugyanis ma nyitják meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetséget, amellyel az Államok – palesztin felháborodást váltva ki – elismerte a várost Izrael fővárosaként, ráadásul ma van Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója is, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

Az izraeli hadsereg korábban röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. A zsidó állam váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot, a felszólítás ellenére azonban egyes tüntetők megpróbálták megrongálni a kerítést, hogy átjussanak Izrael területére. A izraeli katonák könnygránátokat vetettek be a demonstrálók ellen, fegyverüket pedig határsértési kísérletek esetén használták.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe. Az összecsapás áldozatainak száma reggel óta nő.

Megnyitották a nagykövetséget

Az Egyesült Államok hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében.

A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 41 tüntető meghalt és több száz megsebesült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×