eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Résztvevők a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésén Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2018. március 10-én.
Nyitókép: Kátai Edit

Új székelyföldi autonómia-javaslatok várhatók

Egyre nagyobb a feszültség a román elnök és a miniszterelnök között. Legutóbb Viorica Dancila kormányfő előzetes egyeztetés nélkül Izraelbe látogatott, majd kilátásba helyezte, hogy a nagykövetséget Jeruzsálembe helyezik át. Klaus Johannis elnök ezután lemondásra szólította fel a miniszerelnököt. Pászkán Zsolt, az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója szerint ez már a jövő évi román választási kampány része.

A román végrehajtó hatalom kétfejű: az erős legitimitással rendelkező elnök és a kormány együtt képezi a hatalmi ágat – emelte ki Pászkán Zsolt. Az elnöki tisztséghez azonban nem tartozik kellően erős hatáskör – tette hozzá.

„A Szociáldemokrata Párt minden jel szerint már elindította a 2019. decemberi elnökválasztással kapcsolatos kampányát, kettős céllal”

– jelentette ki az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója. Egyrészt igyekszik minél kisebb mozgásteret engedni az elnöknek: a jeruzsálemi nagykövetség ügyében sem konzultáltak Klaus Johannis-szal, pedig kellett volna – hívta fel a figyelmet Pászkán Zsolt. „A Szociáldemokrata Párt tervének B része az, hogy amennyiben mégsem nyernének másfél év múlva az elnökválasztáson, addigra egy olyan elnöki intézmény maradjon csak meg, amelynek a hatásköre oly' mértékben kiüresedik, hogy ne tudja érdemileg akadályát képezni egy – reményeik szerint – szociáldemokrata kormánynak” – tette hozzá.

Az, hogy a román elnök lemondásra szólította fel Viorica Dancilát, csupán politikai nyilatkozat, a kormányfő megbuktatására ugyanis csupán a parlamentnek van hatásköre – hangsúlyozta Pászkán Zsolt. „Az elnök még azokkal a korlátozott késleltető eszközökkel sem élt ugyanennek a miniszterelnöknek a kinevezésekor, amikkel élhetett volna” – tette hozzá. Klaus Johannis ezen húzását szintén kampányfogásnak tartja a szakértő.

A székelyföldi autonómiatörekvésről

Az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a román szenátus kisebbségügyi bizottsága elvetette a székelyföldi autonómiáról szóló törvényjavaslatot. Pászkán Zsolt szerint a törekvést folytatni kell, és a közeljövőben újabb autonómia-javaslatok várhatóak, akár román állampolgároktól.

„A központi hatalom, félrevezetően, etnikai típusú autonómiára hivatkozással akadályozza meg az amúgy románok részéről is megnyilvánuló autonómiaigényt”

– fogalmazott. Szerinte ugyanis a székelyföldiek nem etnikai, hanem területi alapon követelnek nagyobb mozgásszabadságot és függetlenséget Bukaresttel szemben.

Bár úgy gondolja, a plénum a jövőben sem fogja megszavazni az autonómiát lehetővé tevő javaslatokat, a magyar közösség vezetőinek mégsem kell meghátrálniuk, és érdemes továbbra is jelezniük, hogy napirenden van a téma. „Nem biztos, hogy középtávon nem lesz hangosabb, és a következő ilyenfajta határozatot nem egy román képviselő fogja benyújtani” – tette hozzá Pászkán Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×