eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Iain Lindsay: erős érvek szólnak az EU-ban maradás mellett

Az Európai Uniónak folyamatos reformokra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes maradjon és alkalmazkodni tudjon a gyors változásokhoz - mondta az InfoRádiónak a Budapesten akkreditált brit nagykövet. Iain Lindsay beszélt arról is, erős és gazdaságilag alátámasztott érvek szólnak amellett, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Nem zárulhat le június 23-án a brit tagságról tartandó népszavazással az unió reformja – mondta Iain Lindsay, az Egyesült Királyság új budapesti nagykövete az Inforádiónak.

„Egy nagyon gyorsan változó világban élünk, a közösségnek folyamatosan alkalmazkodnia kell az új körülményekhez, kihívásokhoz, ha erős nemzetközi szövetség akar maradni, és ha azt akarja, hogy ebből az európai polgárok profitáljanak” - mondta a nagykövetséget március vége óta vezető brit diplomata, hozzátéve, fontos az is, hogy a 28-ak vezetői meghallgassák az európai polgárok véleményét is a közösség ügyeiről, ezért tartja különösen fontosnak a nyári brit népszavazást.

„Jelentősnek, versenyképesnek maradni csak reformokkal lehet a világban, illetve a kontinensen belül, saját polgáraink számára is. A versenyképesség szempontjából kulcskérdés a változásra való képesség” - tette hozzá Iain Lindsay, jelezve, a múlt évi események egyértelműen megmutatták, hogy a közösségnek szüksége van a döntéshozatali rendszer tökéletesítésére, a válaszadási képesség fejlesztésére. Azt, hogy a közösség az előző évi problémák és viták ellenére működőképes maradt, két nagyon fontos döntés mutatja: az egyik az év elején a brit reformjavaslatokról született Európai Tanácsi megállapodás, a másik pedig a migrációs hullám kérdésében megkötött uniós török egyezség volt. A június 23-ai népszavazás pénteken indult hivatalos kampányával kapcsolatban azt mondta, a kormányzat folyamatosan azt kommunikálja, az uniós tagság növeli az Egyesült Királyság erejét, biztonságát és gazdaságát.

„Nagyon jó és erős érvek szólnak amellett, hogy miért előnyös számunkra, ha az Európai Unióban maradnunk” - mondta a Budapesten akkreditált nagykövet, hozzátéve, bár a kampány nem csak a racionalitásokról, hanem érzelmi kérdésekről is szól, eddig sem a kilépéspártiak, sem független szakértők nem tudtak olyan elemzést bemutatni, amely szerint az Egyesült Királyság számára pozitív hatással járna a közösség elhagyása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×