INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elkobozzák Izraelben az iPad készülékeket

InfoRádió / MTI
Izrael betiltotta az iPad-ek importját és használatát mind a külföldiek, mind a helyi lakosok számára, mivel a készülékekbe épített vezeték nélküli (Wi-Fi) kapcsolat jelerőssége jóval meghaladja az európai és izraeli szabványokban meghatározott értéket.

Az Izraelbe készülő külföldiek ezentúl vagy hagyják otthon iPad-jüket, vagy számítsanak rá, hogy a közel-keleti országba érve a hatóságok azonnal elkobozzák majd a készüléket - hangzott az izraeli figyelmeztetés.

Az Apple táblagépeibe épített 2,4 gigahertzes frekvenciatartományban működő vezeték nélküli kapcsolat jelerőssége ugyanis nagyjából negyvenszer erősebb az izraeli szabványokban meghatározott értéknél és ez hátrányosan befolyásolhatja más kommunikációs eszközök működését.

Az izraeli távközlési minisztérium szóvivőjének elmondása szerint a Tel-Avivtól 15 kilométerre fekvő Ben Gurion repülőtéren eddig lefoglalt készülékeket majd csak a távozásukkor kaphatják vissza a tulajdonosok. Azok a helyi lakosok pedig, akiktől a hatóságok már elkobozták az iPad-jüket, "eladhatják a készülékeket az amerikaiaknak" - mondta a tárca képviselője.

Az érintőképernyős eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban árusítják, ahol a szövetségi szabályozásban meghatározott Wi-Fi jelerősség sokkal magasabb mint az európai szabványokhoz igazodó Izrael esetében. A Jerusalem Post című helyi lap értesülései szerint eddig legalább tíz iPad-et foglaltak le a vámhatóságok, azt viszont nem lehet tudni, hogy hány készülék jutott át a reptéri ellenőrzésen.

A távközlési minisztérium szerint a beviteli tilalom mindaddig érvényben marad, míg piacra nem dobnak egy olyan táblagépet, amelynek műszaki paraméterei megfelelnek a helyi szabványoknak. Az viszont továbbra is a vásárlók felelőssége marad, hogy mielőtt bevisznek egy idegen országba egy készüléket, ellenőrizzék, hogy a szerkezet Wi-Fi jelerőssége megfelel-e az ottani szabványnak.

"Szerte a világon több ezer számítógép modellt gyártanak le, ezért annak, aki külföldön vásárol egy terméket, mindenképpen meg kell bizonyosodnia, hogy a készülék megfelel-e az izraeli szabványoknak" - hangsúlyozta a minisztérium közleményében.

A címlapról ajánljuk