INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A pilóta hibája okozta a lengyel elnöki gép katasztrófáját

InfoRádió / MTI
Az orosz légierő vezérkara bejelentette, hogy a lengyel elnököt szállító gép pilótája többször is figyelmen kívül hagyta a szmolenszki Szevernij repülőtér repülésirányítójának útmutatását. Amikor másfél kilométerre volt a kifutópályától, a repülésirányítók észlelték, hogy a lengyel gép a kelleténél gyorsabban, nem a megfelelő ívben ereszkedik. Ekkor a repülésirányító utasította a pilótát, hogy hagyja abba az ereszkedést és vízszintesen repüljön tovább. A gép ennek ellenére folytatta a leszállást, s ez tragikusan végződött.

Megtalálták Lech Kaczynski lengyel államfő holttestét szombaton késő délután a Szmolenszkben reggel bekövetkezett repülőgép-katasztrófa helyszínén - értesült több orosz sajtószerv különböző forrásokból, de a hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

A pilóta hibája okozta a katasztrófát?

Az orosz légierő vezérkara késő délután bejelentette, hogy a lengyel elnököt szállító gép pilótája többször is figyelmen kívül hagyta a szmolenszki Szevernij repülőtér repülésirányítójának útmutatását.

"A pilótát Szevernijtől 50 kilométerre figyelmeztették, hogy a repülőtéren az időjárási viszonyok nem érik el a leszálláshoz szükséges minimumot. A pilóta úgy döntött, hogy egyelőre folytatja útját, és majd az utolsó pillanatban dönt, ami szokásos eljárás. Amikor másfél kilométerre volt a kifutópályától, a repülésirányítók észlelték, hogy a gép a kelleténél gyorsabban, nem a megfelelő ívben ereszkedik. Ekkor a repülésirányító utasította a pilótát, hogy hagyja abba az ereszkedést és vízszintesen repüljön tovább, amikor pedig a gép személyzete nem teljesítette az utasítást, többször is felszólították, hogy térjen ki más repülőtérre. A gép ennek ellenére folytatta a leszállást, s ez tragikusan végződött" - mondta el újságíróknak Alekszandr Aljosin altábornagy, az orosz légierő vezérkari főnökének első helyettese.

Hozzátette, hogy a szmolenszki Szevernij repülőtérre szombaton két lengyel és egy orosz gépnek kellett érkeznie, a másik lengyel gép - egy Jak-40-es - szerencsésen leszállt. Az orosz légierő Il-76-os gépe leszállás közben kedvezőtlen időjárási viszonyok közé került, és egy másik repülőtéren szállt le.

Aljosin elmondta: az ismertetett adatokat a Szevernij repülőtér katonai repülésirányító csoportjától kapta, előzetes adatokról van szó, a végső következtetéseket az ezzel megbízott állami bizottságnak kell majd levonni.

Az altábornagy szerint a katonai repülésirányító csoport utasításainak teljesítése a katonai repülőgépek számára kötelező, a civil gépek számára csupán ajánlott.

Elmondta, hogy a Szmolenszk-Szevernij repülőtér a védelmi minisztérium hálózatához tartozik, így ott a repülésirányítást és a gépek kiszolgálását is a légierő végzi. Végül hozzátette, hogy a repülőtér jelenleg működőképes, és emlékeztetett rá, hogy április 7-én ide érkezett Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő, hogy részt vegyenek a Szmolenszk környékén és másutt 1940-ben kivégzett mintegy 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett ünnepségen.

Nemzeti gyász

A katasztrófa után Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő, a lengyel alsóház elnöke egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban.

A nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében szerencsétlenül járt gépen utaztak az államfőn és feleségén kívül a lengyel hadsereg főbb vezetői, a jegybank kormányzója és a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke is.

A helyszínen a kora délutáni órákban megtalálták a lezuhant gép mindkét fekete dobozát, és a szakértők már hozzá is kezdtek a vizsgálatukhoz - jelentette be Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere.

Sojgu azt is elmondta: bejárta többször is a területet, és bizonyos, hogy a gép nem csak magasságban, hanem irányban is eltért a kifutópályához vezető úttól, legalább 150 méterrel.

A miniszter közölte, hogy a halálos áldozatok száma 97, és a halottakat Moszkvába viszik, ahol a törvényszéki orvostani intézetben végzik majd el azonosításukat, ahol erre mód van, a hozzátartozók segítségével, a többi esetekben pedig génelemzés útján.

A kormányfő elmondta, hogy a moszkvai hatóságok különleges stábot hoznak létre a katasztrófa kapcsán érkező lengyel állampolgárok segítésére.

Medvegyev államfő beszélt Donald Tusk lengyel kormányfővel, valamint az államfő tisztségét ideiglenesen betöltő parlamenti elnökkel. Hangsúlyozta, hogy a szerencsétlenség körülményeinek felderítésében szoros együttműködésre van szükség, és ígérte, hogy az orosz hatóságok mindent megtesznek ennek érdekében.

Lengyelország történetében ez a mostani az egyik legnagyobb tragédia - írja TVP.Info. A honlap arról is hírt ad, hogy 132 személy tartózkodott a szerencsétlenül járt repülőgépen, mindezt Vlagyimir Markin, az oroszországi vizsgálóbizottság szóvivője közölte.

A lengyel elnök repülőgépe erdős területen csapódott a földhöz, a helyszíni közvetítésben házakat sehol nem látni, de a jelentések szerint a közelben egy családi házakból álló település van.

Orosz szakértők elmondták, hogy a Szevernij repülőteret katonai célokra is használják, továbbá egy közeli gyár új repülőgépeinek a kipróbálására is, és minden tekintetben kiváló állapotban van.

A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió műsorában megszólaltatta a szamarai repülőgépgyár igazgatóját. A TU-154 típusú gépeket itt gyártották s még ma is készül belőlük, bár már kevés. Az igazgató elmondta, hogy a lengyel államfő kilencvenes évek közepén gyártott repülőgépe tavaly esett át nagyjavításon a gyárban, korához képest viszonylag kevés órát repült - mint a kormánygépek általában -, és a következő nagyjavítás évek múlva lett volna esedékes, a rendszeres karbantartást Lengyelországban végezték.

Moszkvából a helyszínre küldtek nyomozókat, szakértőket és törvényszéki orvosokat, Dmitrij Medvegyev elnök utasítására a helyszínre utazott a közlekedési miniszter és a rendkívüli helyzetek minisztere, továbbá Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője.

A címlapról ajánljuk