eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Csodát remélnek az IMF-hiteltől az ukránok

Az IMF-hitel teljes mértékben stabilizálja az ország pénzrendszerét - ebben reménykednek Ukrajna vezetői, miután a Nemzetközi Valutalap jóváhagyta a Magyarország keleti szomszédjának szánt hitelt. Kijev 16,5 milliárd dollárt kap, amit bankjai talpon tartására és az infláció letörésére használ fel.

Miközben az ukránok szabadulni próbálnak nemzeti valutájuktól, a hrivnyától, az ország vezetői bizakodnak, hogy az IMF-hitellel sikerül megerősíteni az ország gazdaságát. Ukrajna 16,5 milliárd dollárt kap a Valutalap igazgatótanácsának döntése nyomán.

Ukrajna a legfőbb exportcikkeinek számító acél, búza, vegyipari termékek és gépek áresése és a külföldi eladósodottság megugrása miatt roggyant meg. Az ország cégei közel 40 százaléknyi bevételtől estek el. Egyes becslések szerint közben az államadósság a GDP 54 százalékáról 78 százalékra ugrott.

Mindezek ellenére Julija Timosenko miniszterelnök bizakodó, és azt mondta: az IMF segítségével "teljesen stabilizálni lehet az ország pénzügyi helyzetét". Bár a Valutaalap szerint jövőre tíz év után először zsugorodni fog az ukrán gazdaság, mégpedig 3 százalékkal, Timosenko szerint a költségvetés szigorúbb ellenőrzése, ha alacsonyabb ütemben is, de lehetővé teszi a növekedést. Csak összehasonlításképpen: az idén még 6 százalékos volt Ukrajna gazdasági növekedése.

Viktor Juscsenko elnök - Timosenko egykori szövetségese, mára ellenfele - szerint a piac pozitívan reagál, és helyreáll a befektetői bizalom Ukrajnával szemben. Ehhez képest a kijevi tőzsdén átlag nyolc százalékkal estek a részvényárak csütörtökön.

"Az IMF-pénz nem változtatott az ország alapvető gazdasági mutatóin, amelyek rosszak, a piacra nincs hatással a megállapodás" - mondott ellent az államfőnek a dpa hírügynökségnek nyilatkozó egyik bróker.

A Valutaalap szigorú felételeket szabott Kijevnek - például a korábbiaknál kevésbé korlátozhatja a hrivnya árfolyamesését, meg kell szüntetnie a költségvetési hiányt és sokkal szigorúbban kell szabályoznia az eddig jobbára szabad és nagy profitot termelő nemzeti bankszektort.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×