INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

milák kristóf

úszás

verseny

tokió 2020

Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 27-én.

Milák Kristóf: nem kell az elvárás, tudom a dolgom anélkül is

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Egyáltalán nem foglalkozik a médiával és nem érez magán semmiféle nyomást tíz hónappal a tokiói olimpia előtt a Michael Phelps korszakos világcsúcsát a nyári világbajnokságon megdöntő úszó. A közelgő versenyeit edzésre használja.

- Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a közelmúltban az InfoRádióban azt mondta, a világbajnokságon 200 pillangón szenzációs világcsúcsot úszott Milák Kristóf ünneplését le kell zárni. Mennyire sikerült ez belülről?

- Már akkor próbáltam, amikor Kvangdzsuból hazajöttem. De utána volt még a budapesti ifjúsági világbajnokság, ahol még azért az úszótársadalommal körülvéve majdnem minden délután sikerült megjelennem. Azért ott megrohamoztak az ifjú úszók, az edzők meg a rajongók a lelátókról. Nagyon jól esett, nagyon normális volt mindenki. Igazából azután tudtam letenni ezt az egészet, hogy vége volt annak. Azóta próbálok médiaszerepléseket, ilyesmiket "passzolni". Szeretnék nyugodtan készülni, ugyanúgy, ahogy eddig.

- Következik az őszi úszószezon viszonylag sok versennyel annak, aki ott akar lenni. Indul az ISL, vagyis az úszó Bajnokok Ligája, lesz Budapesten világkupaverseny, hányszor láthatják a szurkolók a következő hónapokban?

- Ez igazából a közvetítéstől függ... de a budapesti világkupaversenyen mindenképpen látható leszek október elején, október végén pedig szintén Budapesten lesz ISL-verseny. Berlinben úszok még világkupaversenyen, és Dallasban is lesz ISL, amin ugyanúgy helyt kell állni. Egyhetes átmenetek lesznek itthon, de a következő egy hónap versenyzéssel fog eltelni. A japán edzőtábort meg majd meglátjuk.

- Várja már a versenyeket?

- Őszintén bevallom, nem annyira, mert

nem vagyok annyira jó formában, hogy nagyot tudjak durrantani.

Ez az időszak most az edzésről fog szólni, hogy újra visszaszokjak a versenyszituációhoz, ehhez a fajta terheléshez. Szeretnék azért helyt állni.

- Hogyan néz ki ilyenkor egy edzésnapja?

- Az edzés ugyanúgy történik, egyelőre egy kicsit kevesebb kilométerrel. Felépítésében is más egy kicsit, alapozás zajlik hosszú, folyamatos úszásokkal, hogy a megfelelő állóképességet fel tudjuk építeni a megfelelő technikával. Utána ezt fokozatosan fogjuk erősíteni az év végéig, hogy az akkori fő versenyen jó formában legyek.

- A következő időszakban, mint Sós Csabától megtudtuk, intenzívebben készül együtt más fiatal úszókkal, Márton Richárddal, Kós Huberttel, illetve alkalmanként Zombori Gáborral. Mit vár ettől a közös munkától?

- Pontosan azt várom, hogy mindannyiunknak a javára váljon ezt a közös felkészülés. Igazából eddig is jól ment mindhárom említett úszóval, mindig készültem velük alkalmilag, de most, hogy jön az olimpia, sűrítjük az alkalmakat, megpróbáljuk egymásból a legjobbat kihozni.

- Mennyire próbálja magáról levenni a terhet? Az olimpiáig még azért több mint tíz hónap hátra van...

- Nem érzek magamon terhet.

- A vb-arany ellenére sem?

- Egyáltalán nem érzem magamon a terhet. Nem foglalkozok ilyenfajta dologgal. Nem foglalkozom a médiával, a megkeresésekkel. Aki tudja, hogy ez az egész hogy megy, az meg nem mondja nekem, hogy mi az elvárás, tudom a saját dolgomat anélkül is.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Milák Kristóf az elvárásokról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018