eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
nyár napsütés szalmakalap nyugdíjasok nyaralás időjárás
Nyitókép: Pixabay

Nyugdíjasok panasza - kevés volt az emelés?

Az ígért inflációkövető nyugdíjemelés az idén elmarad - hangzott el egy internetes beszélgetésben. Karácsony Mihály, az ún. Nyugdíjas parlament elnöke szerint csaknem 20 százalék lesz az infláció idén, és ezért úgy véli, kevés a novemberi 3,1 százalékos pótlólagos emelés.

Karácsony Mihály, az úgynevezett Nyugdíjas Parlament elnöke szerint 19,5 százalék a reálisan várható infláció 2023-ban. A piacesprofit.hu videójában több inflációs példát is említ. Az egyik, hogy a külföldről behozott áru esetén lebontott csomagolóanyagra korábban 57 forint/kg termékdíjat fizettünk, és az új szabályozás szerint 219 forint/kg EPR-díj-fizetési kötelezettség keletkezik ezen anyagféleségre.

Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztőjének számításai szerint 19,1 százalék lesz az idei nyugdíjas áremelkedések mértéke és nem a kabinet által figyelembe vett 18,5 százalék.

Úgy látja, tavaly is ez történt amikor 14 százalékkal növelték a nyugdíjakat, míg az idén a Központi Statisztikai Hivatal által februárban közölt hivatalos áremelkedés 15,2 százalék volt 2022-ben. Szerinte várhatóan

a tavalyi több mint 1 százalékos bukás után, az idén újra, több mint 1 százalékot veszítenek reálértékükből a magyar nyugdíjak.

Karácsony Mihály a legnagyobb problémának azt látja, hogy a megtermelt nemzeti jövedelemből az ország egyre kevesebbet költ nyugdíjakra. Ez most mindössze 7 százalék. Ausztriában ez a szám 15,8 százalék. Farkas András elmondta, Európában az átlagbérek 60 százalékát kapják meg általában a nyugdíjasok. Nálunk ez az arány most 52 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×