eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Nyugtatják az embereket a magyar határtól 80 kilométerre lévő szlovén atomerőmű vezetői

Megtalálták a szivárgás pontos forrását a múlt héten leállított szlovéniai krskói atomerőműben, a hiba elhárítása több hetet is igénybe vehet - közölte hétfőn a nukleáris létesítmény üzemeltetője.

A Krskói Atomerőműben (NEK) a hétvégi úgynevezett hideg leállás lehetővé tette a szakemberek számára a primer kör csatlakozórendszerén található szivárgás pontos helyének meghatározását. A helyreállítási munkák több hetet vehetnek igénybe, ezért az erőmű üzembe helyezésének pontos időpontját még korai meghatározni - írták a közleményben.

Hozzátették továbbá, hogy a NEK folyamatosan kapcsolatban áll a hazai és nemzetközi intézményekkel annak érdekében, hogy az erőmű mielőbb visszakapcsolható legyen a hálózatra.

A nukleáris biztonság teljes a szivárgás észlelése óta

- húzták alá.

A NEK-ben a múlt héten csütörtökön észlelték a védőépületen belüli primer körben a műszaki leírásban meghatározott határérték alatti kibocsátást.

Ugyanazon a napon megkezdődött az atomerőmű teljesítményének irányított és fokozatos csökkentése, majd az úgynevezett meleg üzemmódba helyezése. Az ellenőrzést követően megállapították, hogy a pontos helyszín biztonságos meghatározásához szükséges lenne az erőmű hideg leállása.

A hideg leállás azt jelenti, hogy amellett, hogy az erőmű nem termel áramot, jelentősen csökken a primer kör hőmérséklete és nyomása, ami biztonságos feltételeket teremt a munkavállalók számára.

A Westinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP). Az erőmű évente 6 ezer gigawattóra (GWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét, a horváténak pedig mintegy ötödét fedezi. A NEK működését eredetileg 40 évre tervezték, de idén tavasszal környezetvédelmi engedélyt kapott arra, hogy élettartamát további 20 évvel, 2043-ig meghosszabbíthassák.

Horvátország már korábban jelezte, ha Szlovénia azt az utat választja, hogy kiépít egy új blokkot, Zágráb tartja magát a kezdeti megállapodáshoz, és 50 százalékban vállalja a költségeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×