eur:
390.92
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

Kiszámolták, meddig kell élni, hogy megérje nyugdíjasnak lenni

Átlagban 20 millió forint mínuszban lehetnek a magyarországi nyugdíjasok.

A KSH adatai szerint Magyarországon a bruttó átlagfizetés 528 ezer forint. A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály számítása szerint az átlagkereset alapján összesen fejenként 102 ezer forint megy most nyugdíjcélra. Ez alapján havonta kerekítve 478 milliárd forint a költségvetés innen jövő bevétele – írja a 24.hu.

A költségvetés a 13. havi nyugdíjról külön rendelkezik, hiszen az nem klasszikus nyugellátás, ahogy a nyugdíjprémium sem.

Egy friss adat szerint a magyar nők 14, a férfiak 7,3 évet élhetnek a 65 éves nyugdíjkorhatár után. Ebből ha a 10,65 éves átlagot nézzük, és a jelenlegi bő 208 ezer forintos nyugdíjjal számolunk, akkor 26,6 millió forint lehet, amennyit mai értéken átlagban visszakaphatnak a befizetéseikből az emberek. Vagyis 20 millió forintos mínuszban vannak átlagban a nyugdíjasok.

A jelenlegi átlagnyugdíjjal számolva

akkor lehet egyenlő a nyugdíjcélú befizetés és kiadás, amikor majdnem 84 évesek lettünk

Aki ennél tovább él, az átlagban többet kaphat vissza nyugdíjként, mint amennyi élete során befolyhatott utána a nyugdíjkasszába.

A KSH 2022-es adatai alapján az 1,99 millió öregségi nyugdíjasból csak bő 237 ezren voltak legalább 84 évesek. Tavaly tehát a 1,75 millió nyugdíjas több mint 88 százaléka kevesebbet kaphatott meg nyugdíjként, mint amennyit arányaiban a befizetései megalapozhattak.

Karácsony Mihály a KSH interaktív korfája alapján azt állította, hogy 2022-ben

  • a felnőtt férfiak több mint 36 százaléka nem érte meg a nyugdíjkorhatárt,
  • a nők közül pedig majdnem 14,5 százalék halt meg a nyugdíjazása előtt.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×