eur:
395.24
usd:
368.37
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay.com,

Újabb járvány pusztítja itthon a víziszárnyasokat

Madárinfluenza miatt Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén tilos a víziszárnyastartó telepek betelepítése. A járványkezelésről és a várható következményekről beszélt az Inforádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.

"Még nem nagy kiterjedésű és nem is olyan súlyos a járvány, ezért ha így maradna, azzal mindenki meg is elégedne" – mondta Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács elnöke közölte, hogy pillanatnyilag mindössze két megyében összesen tíz-tizenkét esetet jegyeztek fel.

Ennek ellenére a hatóságok, összhangban a különböző európai uniós jogszabályokkal, a korábbiaknál lényegesen szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezettek be: nemcsak a fertőzött és a korlátozás alá eső vidékeken léptették életbe a tiltó rendelkezéseket, hanem az érintett megyék egész területén.

Csorbai Attila elmondta még, hogy

egyelőre csak a víziszárnyasok között mutatták ki a kórokozót.

Mint mondta, ezeket a fajokat jellemzően extenzív módon tartják, így nagyobb is a fertőződés veszélye, mivel az állatok könnyebben kerülhetnek kapcsolatba a kórokozóval.

Egyébként – folytatta a szakember – az ezekben az ágazatokban tapasztalható visszaesés nem igazán a mostani megbetegedéseknek tulajdonítható, hanem inkább annak, hogy tavaly ősztől kezdődően gyakorlatilag egyik járványhullám követte a másikat. Ezek következménye az, hogy lényegesen csökkenni fog az idei esztendőben a víziszárnyas-termelés.

Pecsenyekacsa esetében nagyjából 30 százalékos, míg a hízó ágazatok esetében, kacsát, libát is beleértve, akár 40-50 százalékos visszaesésre is lehet számítani.

A Baromfi Terméktanács elnöke szerint most az a legfontosabb, hogy mielőbb megállítsák a vírus terjedését. Ezt követően jöhet majd a gazdasági károk enyhítése.

Csorbai Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon érzékeny egyensúlyt kell megtalálni a szakhatósággal együttműködve. Vagyis szigorú, de betartható intézkedéseket kell hozni. Ezért időről időre felül kell vizsgálni a korlátozásokat, és azokat a járvány enyhülésével arányosan mérsékelni kell, ügyelve arra, hogy a gazdákat a lehető legkisebb károk érjék, mert csak így biztosítható a tenyésztők anyagi túlélése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×