eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Swabbing barred rock mix breed rooster to test for avian influenza
Nyitókép: Merrimon/Getty Images

Terjed a madárinfluenza Magyarországon – de legalább az emberre nem veszélyes

Újabb megyében jelent meg a madárinfluenza vírusa, amely emberre ugyan nem veszélyes, de a baromfiállományokban nagy pusztítást okoz. Ezt a Nébih Országos Járványvédelmi Központjának vezetője közölte az InfoRádióval.

November elején kezdődött a járvány Bács-Kiskun megyében, ahonnan nagyon hamar átterjedt Csongrád-Csanád megyére, illetve egy eset még Békés megyében is előfordult. Karácsony előtt pedig már Hajdú-Bihar megyében a pulykaállományokban is kimutatták a betegséget – mondta Vajda Lajos.

A járványvédelmi központ vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében azóta újabb eseteket már nem regisztráltak. Így ezekben a megyékben akár már

január második felében feloldhatják a járványügyi korlátozásokat.

Ezzel szemben Hajdú-Bihar megye új területnek számít, ezért ott a szigorítások még egy ideig érvényben maradnak.

Az intézkedésekről szólva Vajda Lajos elmondta, hogy ezekre a területekre élő baromfit nem lehet bevinni. Ennek nagyon egyszerű, praktikus oka van: ne növeljék az állománysűrűséget. A betegség ugyanis nagyon gyorsan terjed az állatok között. Értelemszerűen a zárlat alá eső területekről sem lehet élő baromfit kiszállítani. Ez csak akkor engedélyezett, ha a cél az azonnali vágás. Bács-Kiskun megyében, illetve a többi érintett területen már meg is történt a baromfiállomány ritkítása és az állománysűrűség mostanra lecsökkent – közölte a Nébih munkatársa..

A járványügyi szakember arról is beszélt, hogy a fertőzés által közvetlenül érintett telepeken kényszervágásokat rendeltek el. Ezekre a helyekre még új állatokat is csak szigorú feltételekkel lehet majd telepíteni. Korlátozás alá eső területeket is kijelöltek, amelyek

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében egy nagy, összefüggő régiót alkotnak.

Ennek pontos elhelyezkedését a Nébih honlapján látható térképen bárki megtekintheti – közölte Vajda Lajos.

A Nébih Országos Járványvédelmi Központjának vezetője hangsúlyozta, hogy a korlátozás alatt álló területekről élő állat az Európai Unióba nem szállítható. Az állati eredetű termékek esetében viszont már vannak bizonyos engedmények, néhány termékfélét már ki lehet vinni az EU-ba.

Az unión kívüli országok esetében azonban más a helyzet. A kereskedelmi korlátozásokat ezek az államok saját maguk határozzák meg. Van olyan ország, amely csak a fertőzött megyékből tiltja meg a szállításokat, de van olyan is, amely a madárinfluenza miatt egész Magyarországot tiltólistára tette. Az, hogy melyik ország milyen korlátozásokat léptetett életbe, ugyancsak megtalálható a Nébih honlapján – közölte a járványügyi szakember.

Ezek a megszorítások addig lesznek érvényben, ameddig Magyarország vissza nem nyeri a járványmentes státuszát

– hangoztatta Vajda Lajos. Majd azzal folytatta, hogy ez a leghamarabb az utolsó fertőzés felszámolása és a végfertőtlenítés után 28 nappal lehetséges. Az erről szóló határozatot pedig az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) adja majd ki.

Vajda Lajos azt is hozzátette, hogy ma még nem tudni, mikor lesz az a bizonyos legutolsó eset, mivel pár napja Hajdú-Bihar megyéből jelentettek új fertőzést. Viszont

a vadmadarakban is jelen van a vírus, így azok ugyancsak megfertőzhetik a baromfitelepeket.

Ezért ismételten felhívta a baromfitartók figyelmét, hogy minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a vadmadarak és a tenyészállatok közötti érintkezést.

A Nébih Országos Járványvédelmi Központjának vezetője mindenkit megnyugtatott: a madárinfluenza mostani vírusa emberre veszélytelen. Vajda Lajos elmondta, hogy a korábbi járványokat okozó vírustörzsek némelyikében előfordult úgynevezett humánpatogén faktor is, de ez csak a 2000-es évek elején azonosított kórokozókra volt jellemző. A 2010-es évek közepétől megjelent H5N8 jelű, illetve a mostani, H5N1 vírus viszont már nem tartalmaz humánpatogén faktort, így nem is fertőzheti meg az embereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×