eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Megmondják, hová érdemes napelemet telepíteni Budapesten

Elkészült a Budapest Szolár Térképe applikáció - jelentette be Kerpel-Fronius Gábor. A főpolgármester-helyettes szerint Budapest célja hosszabb távon a klímasemlegesség és az energiafüggetlenség megteremtése.

Budapest háztetőin a Paksi Atomerőmű kapacitásának 2 és félszerese "megtermelhető" - ez is elhangzott a Fővárosi Önkormányzat „Budapest-Nappal hajtva” projektjének ismertetése közben. Paks 2000 MW-t állít elő, Budapesten háztetőin potenciálisan 5000 MW lenne megtermelhető, de most még csak 100 MW-nál tartunk.

A „Budapest Szolár Térkép” egyébként egy web alapú, mobiltelefonon is futó térképes alkalmazás, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni.

A térkép bemutatóján Kerpel-Fronius Gábor arról beszélt, hogy „Budapest célja hosszabb távon a klímasemlegesség és az energiafüggetlenség megteremtése". A főpolgármester szerint 2030-ra 40 százalékkal csökkentenék a város szén-dioxid kibocsátását, és cél, hogy a városi közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működhessenek, vagyis ne legyenek kiszolgáltatva az orosz energiának",

Kiss Ernő, a több mint 300 iparági vállalatot tömörítő Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke elmondta, hogy a napelemes piac soha nem látott mértékben fejlődik Magyarországon, és már egy lakossági méretű napelem esetében is kedvező megtérülési mutatók érhetők el: átlag alatti fogyasztás és árszint mellett 8-10 év, a feletti kategóriában 4-5 év.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×