eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

Rezsi: fontos dologra hívja fel a figyelmet az energiahivatal

Célszerű átírni a közműveknél a fogyasztásmérő órákat még akkor is, ha valaki csak bérbe ad vagy vesz egy-egy ingatlant. Erre több olyan megoldás is van, ami speciálisan a bérleti jogviszony esetében alkalmazható – hívja fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Scherer Zsolt szóvivőt kérdeztük.

Alapszabály, hogy a felhasználó személyében bekövetkezett változás 15 napon belül be kell jelenteni, különösen indokolt az, hogyha bérbe adunk – kezdte Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

Mint mondta, erre két alapvető lehetőségünk van.

  • Az egyik során a bérlő úgynevezett eltérő számlafizető státuszt kap, ami értelmében a tulajdonos marad továbbra is a szerződő fél, tehát ő rendelkezik a felhasználási helyre megkötött villany-, vagy gázszerződéssel, viszont más fizeti a számlát.
  • Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy az új bérlő a saját nevén köt szerződést – magyarázta a szóvivő. Utóbbi esetében fontos, hogy csak a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával köthető meg a szerződés, illetőleg javasolt, hogy a tulajdonos számára legyen egy álladó meghatalmazás a szerződés kezelésére.

Scherer Zsolt szerint a felhasználóváltozás bejelentése nemcsak vásárláskor vagy bérléskor fontos, hanem akkor is, ha mondjuk szívességgel jutunk ingatlanhasználathoz. Emlékeztetett, számos esetben előfordul, például az egyetemi szezonban, hogy a hallgató egy nagybácsi, nagynéni lakását használja, ilyenkor pedig – a bejelentéssel – jobb elkerülni az esetleges családon belüli félreértéseket, kellemetlen szituációkat.

Hol, hogyan?

A bejelentésre többféle lehetőség van. Általában a legjobb, legpontosabb, ha a régi és az új tulajdonos, illetve bérlő együtt jelenti be a változást a szolgáltatónak az ügyfélkapcsolati irodán – ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársa megjegyezve, hogy ezzel kapcsolatban minden információ megtalálható a szolgáltatók weboldalán az üzletszabályzatokban.

Scherer Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a bejelentés a kormányablakokon keresztül is megtehető az e-bejelento.gov.hu oldalon. Amennyiben pedig a szolgáltatások elektronikus ügyintézésével kapcsolatban lenne kérdésünk, akkor a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül tájékozódhatunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×