eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Pár óra maradt a döntésig: diktáljunk vagy ne

Augusztus elsején új időszámítás indult, ekkor lépett életbe a rezsiemelés. Nem véletlen, hogy minél több ember szeretne „tiszta lappal indulni”. Ennek eszköze lehet a mérőórák állásának rögzítése, aminek határidejét a szolgáltatók augusztus 15-én, azaz hétfő éjfélig hosszabbították meg.

Az elmúlt hetekben nagyon sok családnál folyt óriási matekozás a rezsidíjak kapcsán. A kormány állítása szerint ugyan csak keveseket, a fogyasztók negyedét érinti a rezsiemelés, ám számos szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a gáz- és áramfogyasztást nem lehet „átváltani”, valójában a fogyasztók felét érinti az árak emelése – írja az Mfor.hu.

Aki túllépi az áramfogyasztásban az évi 2523 KWh-ot, a gázfogyasztásban pedig az 1729 köbmétert, annak az átlag fölötti részért piaci árat kell augusztustól fizetnie. Ez a gáz esetén a kedvezményes árnál hétszer magasabb, míg az elektromos áramnál dupla árat jelent.

Diktáljunk vagy ne?

A szolgáltató augusztus 15-én éjfélig adott határidőt, hogy a mérőóra-állásokat „egyeztessék” az ügyfelek. Alapesetben mindenkinek érdemes rögzíteni, hogy az új rendszerbe belépve akár az áram, akár a gáz esetében hogyan állt. Ez alól elvileg akkor érdemes csak eltérni, ha a számlánkon szereplő óraállással összevetve azt látjuk, hogy egy érzékelhető mennyiséget már előre (olcsóbb) áron kifizettük. Ugyanakkor ezzel sem tudunk nagyon sokat nyerni, hiszen a túlfizetés az éves leolvasások során kiderül – jegyzi meg a gazdasági portál.

Amennyiben tehát tiszta helyzetre törekszik valaki, akkor érdemes diktálni, amire elvileg van lehetőség telefonon, ám feltételezhető, hogy ez a határidő miatt problémás lehet. A korábban az E.ON körzetének számító területeken SMS-ben is lehet diktálni, de a legegyszerűbb a szolgáltatók online felületeinek vagy applikációjának használata.

Havonta diktálni vagy egyenletes részszámlát kérni?

A másik ok ismertetése előtt érdemes leszögezni, hogy az MVM tájékoztatása szerint az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz. Ugyanakkor, miután a jogszabály éves fogyasztási mennyiséget rögzít, így ezt is figyelembe kell venni a számlázás során, vagy legkésőbb az éves elszámoláskor.

Azt is érdemes megjegyezni, teszi hozzá az Mfor.hu, hogy főleg a fűtésre használt gáz esetében nagyon nagy eltérés van a nyári és a téli fogyasztás között. Éppen ezért a havi diktálóknak az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható mennyiséget. A legnagyobb mennyiséget a téli hónapokban tudják az ügyfelek kedvezményes áron igénybe venni, hiszen

decemberben 297, januárban 336, februárban pedig 283 köbméterig a kedvezményes árat veszik figyelembe a számlázáskor.

Igaz, cserében a nyári hónapokban jóval kisebb mennyiség felett is már a megemelt árat kérik, hiszen júliusban és augusztusban 15 köbméter felett már a hétszeres áron adott földgázt lehet igénybe venni.

Tehát azt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy számára mi a kedvezőbb: ha havonta azonos összeget kell fizetni, majd az éves elszámoláskor kell a becsült és a valós fogyasztás közötti értéket kiegyenlíteni, vagy ha a havi fogyasztást „azonnal” rendezik a fenti fogyasztási ciklikusságot is figyelembe véve.

A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy aki átalányt fizet, annak a most megemelt árak miatt annak is érdemes figyelemmel követnie a havi fogyasztását, nehogy a számlázási időszak végén érkezzen a hideg zuhany. Akik korábban a kedvezményes tarifát túllépve fogyasztottak, azoknak pedig érdemes megpróbálni takarékoskodni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×