eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Pár óra maradt a döntésig: diktáljunk vagy ne

Augusztus elsején új időszámítás indult, ekkor lépett életbe a rezsiemelés. Nem véletlen, hogy minél több ember szeretne „tiszta lappal indulni”. Ennek eszköze lehet a mérőórák állásának rögzítése, aminek határidejét a szolgáltatók augusztus 15-én, azaz hétfő éjfélig hosszabbították meg.

Az elmúlt hetekben nagyon sok családnál folyt óriási matekozás a rezsidíjak kapcsán. A kormány állítása szerint ugyan csak keveseket, a fogyasztók negyedét érinti a rezsiemelés, ám számos szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a gáz- és áramfogyasztást nem lehet „átváltani”, valójában a fogyasztók felét érinti az árak emelése – írja az Mfor.hu.

Aki túllépi az áramfogyasztásban az évi 2523 KWh-ot, a gázfogyasztásban pedig az 1729 köbmétert, annak az átlag fölötti részért piaci árat kell augusztustól fizetnie. Ez a gáz esetén a kedvezményes árnál hétszer magasabb, míg az elektromos áramnál dupla árat jelent.

Diktáljunk vagy ne?

A szolgáltató augusztus 15-én éjfélig adott határidőt, hogy a mérőóra-állásokat „egyeztessék” az ügyfelek. Alapesetben mindenkinek érdemes rögzíteni, hogy az új rendszerbe belépve akár az áram, akár a gáz esetében hogyan állt. Ez alól elvileg akkor érdemes csak eltérni, ha a számlánkon szereplő óraállással összevetve azt látjuk, hogy egy érzékelhető mennyiséget már előre (olcsóbb) áron kifizettük. Ugyanakkor ezzel sem tudunk nagyon sokat nyerni, hiszen a túlfizetés az éves leolvasások során kiderül – jegyzi meg a gazdasági portál.

Amennyiben tehát tiszta helyzetre törekszik valaki, akkor érdemes diktálni, amire elvileg van lehetőség telefonon, ám feltételezhető, hogy ez a határidő miatt problémás lehet. A korábban az E.ON körzetének számító területeken SMS-ben is lehet diktálni, de a legegyszerűbb a szolgáltatók online felületeinek vagy applikációjának használata.

Havonta diktálni vagy egyenletes részszámlát kérni?

A másik ok ismertetése előtt érdemes leszögezni, hogy az MVM tájékoztatása szerint az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz. Ugyanakkor, miután a jogszabály éves fogyasztási mennyiséget rögzít, így ezt is figyelembe kell venni a számlázás során, vagy legkésőbb az éves elszámoláskor.

Azt is érdemes megjegyezni, teszi hozzá az Mfor.hu, hogy főleg a fűtésre használt gáz esetében nagyon nagy eltérés van a nyári és a téli fogyasztás között. Éppen ezért a havi diktálóknak az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható mennyiséget. A legnagyobb mennyiséget a téli hónapokban tudják az ügyfelek kedvezményes áron igénybe venni, hiszen

decemberben 297, januárban 336, februárban pedig 283 köbméterig a kedvezményes árat veszik figyelembe a számlázáskor.

Igaz, cserében a nyári hónapokban jóval kisebb mennyiség felett is már a megemelt árat kérik, hiszen júliusban és augusztusban 15 köbméter felett már a hétszeres áron adott földgázt lehet igénybe venni.

Tehát azt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy számára mi a kedvezőbb: ha havonta azonos összeget kell fizetni, majd az éves elszámoláskor kell a becsült és a valós fogyasztás közötti értéket kiegyenlíteni, vagy ha a havi fogyasztást „azonnal” rendezik a fenti fogyasztási ciklikusságot is figyelembe véve.

A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy aki átalányt fizet, annak a most megemelt árak miatt annak is érdemes figyelemmel követnie a havi fogyasztását, nehogy a számlázási időszak végén érkezzen a hideg zuhany. Akik korábban a kedvezményes tarifát túllépve fogyasztottak, azoknak pedig érdemes megpróbálni takarékoskodni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×