eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán Viktor: a gyermekes családok visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t

Ennek egyetlen feltétele az 5,5 százalékos GDP-növekedés. A Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján felszólaló miniszterelnök horizontján a 200 ezer forintos minimálbér szerepel. "2022-ben nem lesz választási költségvetés" - ígérte. Lesz "két új operatív törzs" is.

Csúcskonferenciára ("Magyarország újraindul") gyűltek össze a koronavírus-válság alkonyán, az újraindulás küszöbén a Világgazdaság szervezésében a legfontosabb gazdasági döntéshozók, köztük Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő elsőként Matolcsy György és Varga Mihály gondolataira reagált, "ötletszűkösségben nem szenvedünk", ez erősíti az ő saját helyzetét is.

A legfontosabb kérdés az, hogy mekkora lesz a GDP, szerinte "riasztó számok hangzottak el", így kommentálta a 6 százalékos számot.

"A teljes foglalkoztatás egy olyan eszköz, amely a pandémia újrafertőzése ellen hat,

annyit tudok erről mondani, hogy a kormány meghosszabbította szeptemberig a moratóriumot, hogy legyen időnk megállapodni a bankszövetséggel és a jegybankkal" - érvelt Orbán Viktor.

2022-re 5,9 százalékos költségvetésihiány-céllal számol, magasabbal, mint Matolcsy György, aki 3-mal, ezt a számot a kormányfő nem tartja elérhetőnek.

Orbán Viktor úgy látja, muszáj forrásokat találni arra, hogy a vállalkozások olcsó forrásokhoz jussanak hitel formájában, ezzel kapcsolatban a kormány megállapodásra törekszik az MKIK-val, és lesz egy új hitelprogram, amely kiváltja a hamarosan kieső NHP-programot.

"Ennek nincs felső határa, ha tényleg cél a teljes foglalkoztatás" - szögezte le.

A minimálbér kérdésében úgy látja, nem állunk olyan rosszul, ahogyan Parragh László látja, de

"a mi horizontunkon a 200 ezer forintnak kell lennie",

de a vállalkozások tönkre fognak menni, ha ezt most kellene kigazdálkodniuk, ehhez tud segíteni azonban a kormány, mégpedig adócsökkentéssel.

Reagálásait követően tért rá a saját maga által hozott gondolatokra a kormányfő.

Axiómaként kijelentette,

2022-ben nem lesz választási költségvetés.

A koronavírus-válság előtt "szerénytelenül" azt gondolta, válságban neki már nem lehet újat mutatni, de a mostani körülmények valóban újak az ő számára is.

"Egy ilyen válság miatt leállt világgazdaságot sem láttunk, így az újraindítási feladatokkal sem álltunk még szemben, kellő szerénység szükséges" - fejtegette.

Szerinte a járvány fontos tanulsága, hogy a magyar egészségügy semmivel sem működik rosszabbul, mint másutt, nem csődölt be az oktatás, hanem gyorsan átállt digitális munkarendre, és a családok sem mondtak csődöt, hanem helyt álltak, ugyanígy a vállalkozások is.

"Mi, magyarok nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar ember baj idején minden porcikájában igyekszik helyt állni és jól teljesíteni" - mondta.

Összességében szerinte

50 ezer álláshelynyi hátrányban vagyunk, ezt a válság végéig sikerül ledolgozni, és még egyszer ennyit még létre is lehet majd hozni.

A munkanélküliségi ráta alig van 4 százalék fölött, az eurózónában ez az arány 8 százalékos - hívta fel a figyelmet. A kedvező számokért szerinte Varga Mihálynak, Matolcsy Györgynek, a vállalkozásoknak és a kamarának tartozhat köszönettel. A válságkezelést az operatív törzs szervezte meg, most is lesz két operatív törzs majd,

  • gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs (Szijjártó Péter vezeti, "aki egy időben két helyen is képes lenni")
  • társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs (Novák Katalin vezeti).

Ezt követően szólt a globális vállalati adóról, de a maga részéről abszurdnak tartja, hogy egy országnak más hatalom írja elő, hogy milyen adókat szedjen be,

nem lehet elvenni egy országtól a beruházásvonzási képességet, "mert akkor elveszítjük a munkahelyeinket"

- mondta Orbán Viktor.

A világ változásaihoz és a válságokhoz szerinte alkalmazkodni kell, a világgazdaság márpedig törékeny, ebben a helyzetben pedig nem lehet másra törekedni, mint "a biztonságos gazdaságra", kérdés, hogy ez mit jelent:

  • a járványok elleni védelemben nem függhetünk másoktól, a kapacitásnak és a termelési képességnek meg kell lennie (önellátás kórházi felszerelésből, gyógyszerből, vakcinából)
  • nincs alternatívája Magyarországon az exportorientációnak (Japán, Indonézia, Vietnam, Dél-Korea - "itt lesz a pénz")
  • Budapest előtti feladat, hogy megtalálja a helyes arányt a külföldi és belföldi turisták között, ma ez 90 százalék, de "ennek vége van", meg kell szólítani a magyar vidéket
  • teljes foglalkoztatás kell, "szocializmus nélkül".

"Azt tudjuk garantálni, hogy több munkahely lesz, mint ahány munkavállaló, ezt jelenti a teljes foglalkoztatás" - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, "a migráció ontológiailag rossz dolog, valami bajra utal az országon belül is".

Bejelentette, megállapodás készül az Agrárkamara és a kormány között, amely rögzíti, hogy milyen rendszerben érkezzen 3-4-szer annyi támogatás az agráriumba, mint korábban.

Végül elmondta, tisztában van vele, hogy a gyermekes családoknak hozzá kellett nyúlniuk a tartalékokhoz, ők majd a GDP-növekedés javaiból részesülhetnek.

"Ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést - a költségvetés 4,3-ra van tervezve -, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022-ben visszaadjuk azt az adót, amelyet 2021-ben befizettek szja-ként"

- jelentette be. Ez az intézkedés 550-580 milliárd forintjába kerül a központi költségvetésnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×