eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hat százalék fölött is lehet a GDP-növekedés jövőre

A már meglévő, a családokat segítő lehetőségekhez csatlakozott a közelmúltban a 25 éven aluliak szja-mentessége, jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése és Orbán Viktor szerdán bejelentette a családok szja-visszatérítésének egyszeri szándékát.

A miniszterelnök közölte: 2022 elején visszakaphatják a gyermekes családok az idén befizetett szja-jukat, ha 5,5 százalék felett lesz a GDP növekedése. Később Nagy Márton miniszterelnöki gazdaságpolitikai tanácsadó ismertette az intézkedés részleteit is. Eszerint

  • bárki igényelheti a visszatérítést
  • nem a kedvezményekkel csökkentett, hanem az “elméletben” fizetendő szja számít
  • maximum 800 ezer forint kapható vissza keresőnként - kétkeresős családnál maximális összegek esetén 1,6 millió forint járhat vissza
  • az intézkedés 1,1 millió családot és 1,5 millió munkavállalót érinthet

A gazdaságpolitikai tanácsadó úgy vélte, a növekedés idén hat százalék fölötti is lehet – hasonlóképp vélekednek szakértők is –, valamint fontos, hogy a munkanélküliségi ráta elérje a válság előtti, három és fél százalék alatti szintet, ami azt jelenti, hogy legalább 4,650 millió ember dolgozzon Magyarországon. Ez 250 ezer új munkahely létrehozását jelenti.

A Magyar Nemzet összegzése szerint Nagy Márton szólt még a további támogatási programokról is:

  • a 25 év alattiak szja-mentessége 300 ezer főt érinthet
  • 2,4 millió nyugdíjas kapja meg várhatóan a nagyobb infláció utáni emelést és a nagyobb gazdasági növekedés miatt a prémiumot az év végén, továbbá az év elején folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

A főtanácsadó beszélt még arról, hogy szeretnék segíteni a cégek vállalkozói kedvének visszanyerését. A kkv-hitelpiacon nagy átalakulás jön azzal, hogy megszűnik a Növekedési Hitelprogram, de helyébe, amint azt Orbán Viktor bejelentette, több új konstrukció lép majd július 1-jétől. Ezeket Krisán László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke részletezte - részletesen itt írtunk róluk.

Nagy Márton bejelentette még a hitelmoratórium meghosszabbításának pontos határidejét, a vonatkozó rendelet megjelent már a Magyar Közlönyben is.

Megjelentek a Közlönyben továbbá újabb változtatások, például az adózók halasztást, részletfizetést vagy adóelengedést kérhetnek bizonyos feltételekkel.

"A gazdaság újraindítása során egy új világot építünk. Munkaalapú, de a korábbinál erősebb, jobb, hatékonyabb gazdaság megépítésében hiszünk. Ennek érdekében új szövetséget kell kötni a családokkal és a vállalkozásokkal. Az újraindítás az első lépés, ezt követheti egy új stratégia létrehozása. Már idén visszakerülünk a fenntartható felzárkózás pályájára, ami az unió növekedésénél két százalékkal nagyobb, tartós hazai növekedést jelent. Ugyanakkor a következő tíz évben itt is kell maradnunk,

a cél az unió átlagos fejlettségi szintjének elérése 2030-ra"

– közölte hozzá Nagy Márton.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×