INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

gdp

orbán viktor

szja

visszatérítés

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én.

Akár milliós összeg is visszajárhat egy családnak Orbán Viktor bejelentése nyomán

Infostart / InfoRádió

Egy kétkeresős családban egy és két gyermek esetén is akár milliós szja-visszatérítésre is lehet számítani 2022 elején. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint az alapfeltételként megjelölt 5,5 százalékos GDP-növekmény elérése teljesen reális.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyarország újraindul című konferencián bejelentést tett arról, hogy ha az idei GDP-növekedés eléri az 5,5 százalékot, az átlag alatti jövedelemből élő családok visszakapják 2021-es szja-befizetésüket.

A közlés után - amely így legfőképp az 1-2 gyermeket nevelő házasokat célozhatja és a költségvetésnek 550-580 milliárd forintjába, a tervezett szja-bevételek ötödébe kerülne - a Portfolio ki is számolta, hogy az érintett családoknak "mennyi az annyi", ha a tervezett 4,3 helyett valóban eléri az 5,5-öt az ország teljesítménynövekedése. (A Portfolio gazdasági portál szerint ez nem volt túlságosan merész vállalás, több elemző szerint a 6 százalékos növekményben bízni sem dőreség.)

A KSH számai szerint idén márciusban 423 706 forint volt a bruttó átlagkereset, tehát ezt a vonalat érdemes alapvetően figyelni. Az átlagbér szja-ja 63 556 forint a 15 százalékos kulccsal számolva, egy évre vetítve ez tehát több mint 760 ezer forint (egy keresőre vetítve), de ennek az egésze biztosan nem jár vissza, hisz már eleve jár családi adókedvezmény a gyermekeseknek; egy gyermek után most havi 10 ezer, két gyermek után 40 ezer, míg három gyermek esetében 99 ezer forint ez a kedvezmény, amit a szülők megosztva is igénybe vehetnek. Vagyis a majdani visszaigényelhető összeget ezzel kell korrigálni.

Ha egy kereső van a családban, akkor bő 600 ezer forint jelentkezik majd a számlán a jövő év elején, két gyermek esetén 300 ezer. Három gyermek esetén viszont nem jár pénz, mivel az eddigi kedvezmény magasabb a befizetett szja-nál.

Két kereső esetén, ha mindketten az átlagbér alatt keresnek, akkor a gyermekek számától függően a visszajáró összeg

akár egymillió forint feletti

is lehet.

A Portfolio - és a Telex is - közben számol azzal a lehetőséggel, hogy az átlagbér mértékéig a magasabb jövedelműek is kaphatnak vissza, nem csak a szegényebbek, noha Orbán Viktor a visszatérítéses bejelentéskor szó szerint úgy fogalmazott, "a leggazdagabbaknak valószínűleg erre nincs szükségük":

  • egy kereső esetén egy gyermek mellett 636 ezer, két gyermek esetén pedig 236 ezer forint járhat vissza
  • két kereső esetén egy gyermek után 1,4 millió forint lenne a plafon (ezzel számol a Telex kalkulációja is), két gyermek után is több mint egymillió forint, három után pedig 424 ezer járhatna vissza.

Mint a Telex rámutat, a KSH legutóbbi mikrocenzusa alapján 2016-ban 1,716 millió családban, a családok közel kétharmadában élt gyerek, tehát nagyjából ekkora körnek járna pénz 2022 elején, de ha csak az átlagbér alatt keresőknek, akkor feleennyi embernek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Nyeste Orsolya a családok adó-visszatérítéséről
 
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018