eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

OECD: lassabb kilábalás várható, de lesznek kivételek

A vártnál lassabb lesz globális szinten és Magyarországon is a kilábalás a járvány okozta válságból az OECD prognózisa szerint. Kivételek ugyanakkor vannak: Kína idén és 2021-ben is növekedhet.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb előrejelzése szerint az idén a globális hazai össztermék 4,2 százalékkal csökken. A párizsi székhelyű szervezet szeptemberben ennél nagyobb, 4,5 százalékos visszaeséssel számolt.

A 2021-re vonatkozó növekedési előrejelzését a szeptemberben várt 5 százalékról pedig 4,2 százalékra rontotta az OECD, ami azt mutatja, hogy globálisan is a korábban vártnál elhúzódott lehet a pandémia okozta gazdasági válság.

Az OECD a magyar növekedési kilátásokat is módosította: és bár erre az évre kisebb visszaesést várnak, ennek az lehet az ára, hogy még 2021-ben és 2022-ben is szerényebb mértékű lesz a bővülés – mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

"Júliusban még azt lehetett mondani, hogy az OECD szakemberei a legpesszimistábbak, hiszen 8 százalékos gazdasági visszaesést vártak az idei évben Magyarországon, ehhez képest ezt most 5,7 százalékra javították. Az idei jobb adat - ha lehet így mondani - ára az lesz, hogy lassabb kilábalás várható. Az előrejelzésük szerint jövőre 2,6 százalékkal, két év múlva 3,4 százalékkal növekszik majd a magyar gazdaság."

Az elemző szerint az OECD előrejelzésének egyik legérdekesebb eleme, hogy sokkal magasabb költségvetési hiánnyal számol 2020-ra, 2021-re és 2022-re is Magyarországon, mint korábban. Az idei 8 százalékos deficit után jövőre is még 7,5 százalék, 2022-ben pedig 6 százalék lesz az OECD előrejelzése alapán a költségvetés hiány a GDP százalékában, vagyis a korábban látható 2-3 százalékos deficit évekig nem fog visszatérni.

"Ez annyiból lehet meglepő, hogy a jelenlegi válságra a kormány egyik első reakciója az volt, hogy átmenetileg megemelkedik az idei hiány, és aztán akár már jövőre ismét elérhető a 3 százalék körüli deficit. Ám legújabban már a pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy tartósan támogató és laza költségvetési politikára lehet szükség" – fejtette ki Beke Károly.

Az OECD szerint a vártnál valamivel nagyobb mértékben 5 és fél százalékkal fog zsugorodni idén a német gazdaság - jövőre pedig a korábban várt 4,6 helyett mindössze 2,8 százalékkal fog bővülni.

Kína esetében nem változtatott előrejelzésén a szervezet: az idén 1,8 százalék, jövőre pedig 8 százalék lehet a növekedés.

Az Egyesült Államok gazdasága idén 3,7 százalékkal zsugorodhat, a jövőre pedig a szeptemberben becsült 4 százalék helyett csak 3,2 százalékkal bővülhet. Japán jövő évi növekedési előrejelzést ugyanakkor 1,5 százalékról 2,3 százalékra feljavította az OECD.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×