INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

oecd

koronavírus

gazdaság

kilábalás

magyarország

kína

OECD: lassabb kilábalás várható, de lesznek kivételek

OECD: lassabb kilábalás várható, de lesznek kivételek

Infostart / InfoRádió

A vártnál lassabb lesz globális szinten és Magyarországon is a kilábalás a járvány okozta válságból az OECD prognózisa szerint. Kivételek ugyanakkor vannak: Kína idén és 2021-ben is növekedhet.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb előrejelzése szerint az idén a globális hazai össztermék 4,2 százalékkal csökken. A párizsi székhelyű szervezet szeptemberben ennél nagyobb, 4,5 százalékos visszaeséssel számolt.

A 2021-re vonatkozó növekedési előrejelzését a szeptemberben várt 5 százalékról pedig 4,2 százalékra rontotta az OECD, ami azt mutatja, hogy globálisan is a korábban vártnál elhúzódott lehet a pandémia okozta gazdasági válság.

Az OECD a magyar növekedési kilátásokat is módosította: és bár erre az évre kisebb visszaesést várnak, ennek az lehet az ára, hogy még 2021-ben és 2022-ben is szerényebb mértékű lesz a bővülés – mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

"Júliusban még azt lehetett mondani, hogy az OECD szakemberei a legpesszimistábbak, hiszen 8 százalékos gazdasági visszaesést vártak az idei évben Magyarországon, ehhez képest ezt most 5,7 százalékra javították. Az idei jobb adat - ha lehet így mondani - ára az lesz, hogy lassabb kilábalás várható. Az előrejelzésük szerint jövőre 2,6 százalékkal, két év múlva 3,4 százalékkal növekszik majd a magyar gazdaság."

Az elemző szerint az OECD előrejelzésének egyik legérdekesebb eleme, hogy sokkal magasabb költségvetési hiánnyal számol 2020-ra, 2021-re és 2022-re is Magyarországon, mint korábban. Az idei 8 százalékos deficit után jövőre is még 7,5 százalék, 2022-ben pedig 6 százalék lesz az OECD előrejelzése alapán a költségvetés hiány a GDP százalékában, vagyis a korábban látható 2-3 százalékos deficit évekig nem fog visszatérni.

"Ez annyiból lehet meglepő, hogy a jelenlegi válságra a kormány egyik első reakciója az volt, hogy átmenetileg megemelkedik az idei hiány, és aztán akár már jövőre ismét elérhető a 3 százalék körüli deficit. Ám legújabban már a pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy tartósan támogató és laza költségvetési politikára lehet szükség" – fejtette ki Beke Károly.

Az OECD szerint a vártnál valamivel nagyobb mértékben 5 és fél százalékkal fog zsugorodni idén a német gazdaság - jövőre pedig a korábban várt 4,6 helyett mindössze 2,8 százalékkal fog bővülni.

Kína esetében nem változtatott előrejelzésén a szervezet: az idén 1,8 százalék, jövőre pedig 8 százalék lehet a növekedés.

Az Egyesült Államok gazdasága idén 3,7 százalékkal zsugorodhat, a jövőre pedig a szeptemberben becsült 4 százalék helyett csak 3,2 százalékkal bővülhet. Japán jövő évi növekedési előrejelzést ugyanakkor 1,5 százalékról 2,3 százalékra feljavította az OECD.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Beke Károly az OECD előrejelzéséről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018