INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

bankszektor

eredmény

mérlegfőösszeg

otp

unicredit

erste

Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.

Kiderült, miként is sáfárkodtak a magyar bankok

Infostart

A koronavírus miatt szeptember 30-ára halasztotta a kormány az éves beszámolók elkészítésének idei határidejét a cégek számára. A „közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók” esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, bankoknál, biztosítóknál és befektetési vállalkozásoknál azonban idén is május 31-e maradt a határidő.

A Portfolio.hu a legnagyobb hazai kereskedelmi bankok közétett konszolidált számaiból szemezgetett. A gazdasági szakportál három szempont alajpján vette sorra a nyolc bankcsoport sorrendjét: 1. mérlegfőösszeg, 2. hitelállomány, 3. adózott eredmény.

A rangsort mind a mérlegfőösszeg, mind a hitelállomány, mind az adózás utáni eredmény alapján az OTP magyarországi tevékenysége vezeti. Mérlegfőösszege alapján, amely elérte a 9642 milliárd forintot, a bank lényegében akkora, mint az utána következő három pénzintézet együttvéve: a K&H-nak 3522 milliárd, az UniCreditnek 3381 milliár, az Erstének pedig 2952 milliárd forint.

A hitelállomány növekedése alapján a Raiffeisen (+18 százalék), az Erste (+17 százalék) és az CIB Bank (+15 százalék) volt a legaktívabb tavaly a hitelezésben, a legkevésbé pedig az uniós korlátok közé szorított MKB Bank bruttó hitelállománya emelkedett. Abszolút összegben az OTP és az Erste hitelállománya nőtt tavaly a leginkább.

A profitszámok alapján kissé más a sorrend: az OTP-t az adózás utáni eredmény abszolút összege (191 milliárd forint) szempontjából az Erste (60 milliárd) és az UniCredit (51 milliárd) követi. Érdekesség, hogy 2018-hoz képest 2019-re csak az OTP, az Erste és az MKB tudta növelni nyereségét, az élen álló pénzintézet elkönyvelt nyeresége csaknem akkor volt, mint az utána következő négyé.

A Portfolio megjegyzi, bár 2016 eleje óta összességében 2100 milliárd forint nyereséget ért el a szektor, aminek közel háromnegyede nem a tulajdonosok zsebébe ment, hanem a jövőbeni növekedést szolgálja, 2018 eleje óta

egyértelműen romlik a magyar bankszektor tőkearányos megtérülése.

Hiába kongatta az MNB éveken keresztül a harangot, a költséghatékonyságban nem sikerült érdemi javulást elérnie a bankszektornak.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018