eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, miként is sáfárkodtak a magyar bankok

A koronavírus miatt szeptember 30-ára halasztotta a kormány az éves beszámolók elkészítésének idei határidejét a cégek számára. A „közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók” esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, bankoknál, biztosítóknál és befektetési vállalkozásoknál azonban idén is május 31-e maradt a határidő.

A Portfolio.hu a legnagyobb hazai kereskedelmi bankok közétett konszolidált számaiból szemezgetett. A gazdasági szakportál három szempont alajpján vette sorra a nyolc bankcsoport sorrendjét: 1. mérlegfőösszeg, 2. hitelállomány, 3. adózott eredmény.

A rangsort mind a mérlegfőösszeg, mind a hitelállomány, mind az adózás utáni eredmény alapján az OTP magyarországi tevékenysége vezeti. Mérlegfőösszege alapján, amely elérte a 9642 milliárd forintot, a bank lényegében akkora, mint az utána következő három pénzintézet együttvéve: a K&H-nak 3522 milliárd, az UniCreditnek 3381 milliár, az Erstének pedig 2952 milliárd forint.

A hitelállomány növekedése alapján a Raiffeisen (+18 százalék), az Erste (+17 százalék) és az CIB Bank (+15 százalék) volt a legaktívabb tavaly a hitelezésben, a legkevésbé pedig az uniós korlátok közé szorított MKB Bank bruttó hitelállománya emelkedett. Abszolút összegben az OTP és az Erste hitelállománya nőtt tavaly a leginkább.

A profitszámok alapján kissé más a sorrend: az OTP-t az adózás utáni eredmény abszolút összege (191 milliárd forint) szempontjából az Erste (60 milliárd) és az UniCredit (51 milliárd) követi. Érdekesség, hogy 2018-hoz képest 2019-re csak az OTP, az Erste és az MKB tudta növelni nyereségét, az élen álló pénzintézet elkönyvelt nyeresége csaknem akkor volt, mint az utána következő négyé.

A Portfolio megjegyzi, bár 2016 eleje óta összességében 2100 milliárd forint nyereséget ért el a szektor, aminek közel háromnegyede nem a tulajdonosok zsebébe ment, hanem a jövőbeni növekedést szolgálja, 2018 eleje óta

egyértelműen romlik a magyar bankszektor tőkearányos megtérülése.

Hiába kongatta az MNB éveken keresztül a harangot, a költséghatékonyságban nem sikerült érdemi javulást elérnie a bankszektornak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×