eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyors hitelbírálatot vár a bankoktól az MNB az új programban

Az új Növekedési Hitelprogram a jelenleg ismert részletek alapján minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel érhető majd el a vállalkozások számára, a bankokat pedig kamatfizetéssel ösztönözné gyors, akár két hetes bírálati idő utáni hitelkihelyezésre a Magyar Nemzeti Bank.

Minden eddiginél nagyobb szerepe lesz az átlátható működésnek, a kedvező számlaelőzménynek és a jó banki kapcsolatoknak a vállalkozások számára, ugyanis a jegybank azt szeretné, ha két hét alatt elbírálnák az új hitelkérelmeket a pénzintézetek.

A Matolcsy György jegybankelnök által kedden ismertetett intézkedéscsomag, az újratervezett Növekedési Hitelprogram egyik legfontosabb eleme lesz az eddigi NHP hitelek kedvező pontjait egyesítő NHP Hajrá, amelyet várhatóan április 20-tól érhetnek majd el a kis- és középvállalkozások.

Összesen mintegy 1500 milliárd forint kihelyezésére lesz lehetőség a program keretein belül.

A bevezetését megkönnyíti, hogy a kereskedelmi bankok számára egy már bejáratott konstrukcióról van szó: a jegybank a refinanszírozási hitelt 0 százalékos kamattal adja a bankoknak, ugyanakkor újdonság, hogy 4 százalékos „kamattámogatást” is biztosít nekik 2021 közepéig az NHP-ban kihelyezett összegre, ezzel is ösztönözve a kockázatvállalást - írta a Portfolio. A vállalkozások számára legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamattal folyósítható, de azon belül a pénzintézetek közötti esetleges verseny és az adott bank kockázatviselési hajlandósága szabja majd meg a végső kamatszintet.

Az eddig is elfogadott hitelcélok - mint a fejlesztés, a beruházás, a forgóeszköz-finanszírozás - mellett , bérfizetésre és hitelkiváltásra is igényelhető lesz.

További újdonság, hogy akár 20 milliárd forint is felvehető lesz, és akár 20 éves is lehet a futamidő.

Igaz, rövid távra is felvehető, a forgóeszköz-hiteleknél a 3 év a maximum.

A korábban futó NHP programoknál 10 milliárdos felső összegre és forgóeszköz-finanszírozásra is elérhető volt már az NHP, a legutóbbi időszakban azonban már a kisebb hitelösszegek és a beruházási célok domináltak - írta a portál.

Az NHP mellett a kormány is indít új hitelprogramokat, illetve kibővíti a meglévőket, amelyek az MFB-nél, az KAVOSZ által koordinált Széchenyi Kártya keretében, az Eximbanknál, illetve garanciával a Garantiqánál lesznek elérhetők Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése szerint, igaz, számos részlet még nem ismert.

Emellett bejelentette az állami bértámogatási rendszert is, amelynek részleteiről az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt hosszabban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×