INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

mavir

fogyasztás

villamos energia

Magyarország nem állt be az európai sorba

Magyarország nem állt be az európai sorba

A várakozásokkal ellentétben nem csökkent, hanem némileg nőtt a hazai villamosenergia-felhasználás az elmúlt hetekben – mondta el az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Az európai adatokat tekintve egy fokozatos csökkenés figyelhető meg a gazdaságok lassulása következtében a villamosenergia-felhasználásban, miközben Magyarországon viszont egy tekintélyes, 3 százalékos növekedést mért a MAVIR,

rácáfolva a vállalat várakozásaira

– fogalmazott Tihanyi Zoltán.

Miután részletesebb adatokkal elsősorban a kereskedők, szolgáltatók és elosztóhálózatok üzemeltetői rendelkeznek, és a MAVIR pusztán a rendszer egészére lát rá, ezért az ő adataikból nem derül ki, hogy vajon a csökkenő ipari felhasználást valóban egy növekvő lakossági igény váltotta-e föl. Ezt egyébként a vezérigazgató-helyettes logikusnak tartja.

A szakember arra is kitért, hogy miután az európai villamosenergia-ellátás alapvetően piaci logika szerint működik, ha az igények csökkennek, akkor

a kínálat bővülése árcsökkenést is szokott magával hozni, amit a MAVIR már tapasztal is a környező országok piacain.

Idehaza azonban egyelőre növekedés tapasztalható a fogyasztásban, akár összességben az első negyedévben, de kiváltképp a március első heteire vonatkozóan – ismételte meg. E mögött több tényező is állhat, így például akár az elmúlt időszak télies klímájú időszakai is. Vagyis a tapasztalt ingadozásokra vonatkozó tendenciák értékelése hosszabb időt vesz majd igénybe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Magyarország nem állt be az európai sorba, rácáfolva a MAVIR várakozásaira
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018