eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A MNB visszavonta két pénzügyi vállalkozás engedélyét is

Szigorúan fellép a Magyar Nemzeti Bank azokkal a pénzügyi vállalkozásokkal szemben, amelyek nem küldik be adataikat az MNB-nek - mondta az InfoRádiónak Binder István, a Jegybank felügyeleti szóvivője. Tavaly negyedévente átlagosan 45 olyan, bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozás működött Magyarországon, amely elmulasztotta az adatküldést vagy késlekedett ezzel.

A Magyar Nemzeti Bank jelenleg 225, nem bankcsoporthoz tartozó pénzügyi vállalkozást felügyel, és ezek közül 2019-ben negyedévente átlagosan 45 olyan volt, amely a határidőt késedelmesen, vagy egyáltalán be nem tartva küldte el az éves vagy negyedéves adatait - tájékoztatta az InfoRádió hallgatóit Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az adatszolgáltatás nem egy adminisztrációs gesztus az érintett pénzügyi intézmények részéről, hiszen az alapvető működésükről adnak számot, ez a tevékenységük része.

Amennyiben ezt elmulasztják, az arra is utalhat akár, hogy valamilyen működési zavaruk van, ezt az adatot nem tudják előállítani, netán súlyosabb problémák is előálltak náluk.

"Ezért döntött úgy az MNB, hogy nagyon szigorúan fellép a továbbiakban az érintett pénzügyi vállalkozásokkal szemben, ha késlekednek"

- jelentette be Binder István.

Ezek az intézmények – a vétségek egyedi jellemzői alapján – figyelmeztetést, bírságot kapnak majd, végső eszközként pedig a jegybank visszavonhatja tevékenységi engedélyüket. A jegybank célja, hogy összességében ne telhessen el 6 hónapnál hosszabb olyan időszak, ami alatt az MNB nem rendelkezik információval egy felügyelt pénzügyi vállalkozás tevékenységéről. E fél éves (több felügyeleti kötelezést, figyelemfelhívást is magában foglaló) periódus lejárta azt is jelenti, hogy az adott pénzügyi vállalkozás már bő 3 hónapot csúszott kötelező adatainak beküldésével.

Az első intézkedéseket már meg is tette a jegybank.

Visszavonta ugyanis két pénzügyi vállalkozás, a hitel- és pénzkölcsön nyújtásával foglalkozó Credit Unió Pénzügyi Zrt. és a Pannon Star Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tevékenységi engedélyét is.

Emellett elrendelte a két társaság végelszámolását is, a feladattal pedig a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t bízta meg.

A szóvivő szerint egy kereskedelmi bankhoz képest kisebb üzemméretű társaságokról, ráadásul nem bankcsoporthoz tartozó pénzügyi vállalkozásokról van szó. De ez a szektor is fontos kiszolgálója a magyar lakossági ügyfélkörnek, hiszen hitellel, pénzkölcsön nyújtással, lízinggel, követelésvásárlással, akár kézi zálogkölcsön nyújtással is foglalkozhatnak. A nagy különbség, hogy ezek nem gyűjthetnek betétet, vagy egyéb pénzügyi eszközt az ügyfelektől - tette hozzá Binder István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×