eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A DAX mutatószám alakulása egy kijelzőn, a Frankfurti Értéktőzsdén 2020. február 26-án. A frankfurti DAX-30 index délután 0,34 százalékos gyengülést jelzett.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Frank Rumpenhorst

Koronavírus - Az MNB is megszólalt az ügyben

Emelkedéssel nyitottak hétfőn a New York-i tőzsde irányadó indexei, a figyelem központjában már azok a jegybanki ígéretek álltak, hogy lépéseket tesznek az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Kérdés, mi várható itthon.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken azokban London kivételével csökkennek az irányadó indexek.

A The Wall Street Journal című lap az amerikai befektetési bank véleményét idézve időközben azt írta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a március 18-án záródó kétnapos ülésén, vagy akár még azt megelőzően 50 bázispontú kamatcsökkentésről dönthet és hasonló mértékű amerikai kamatvágást vár a második negyedévre is a Goldman Sachs.

Úgy vélik,

a Fed mellett a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi, a brit, a norvég, az indiai, a dél-koreai és a svájci jegybank, valamint az Európai Központi Bank (EKB) is kamatot csökkent majd.

A Reuters hétfőn dél körül arról jelentett, hogy a piacok szerint az ausztrál központi bank már kedden, a kanadai pedig talán a hét második felében kamatot csökkent, miközben 50-50 százalékos esélyt látnak arra, hogy a jövő héten az EKB is kamatot mérsékel.

Hétfőn a portfolio.hu-nak Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azt mondta, hivatalosan nem folynak, nem hivatalosan folynak tárgyalások a jegybankok között arról, hogy van-e teendője a jegybankoknak a koronavírus miatt. Úgy vélte,

hosszabb távon nem lesz hatása a monetáris politikára a koronavírusnak.

Hozzátette, házon belül is több olyan intézkedést hoztak, hogy a koronavírus hatásait mérsékeljék, de erre a monetáris politika szintjén még nem kellett sort keríteni.

A Portfolio emlékeztet: a koronavírusnak nagyon különleges, ritkán megfigyelhető hatása van a gazdaságra. Egyszerre hat a keresletre és a kínálatra, és a mai tudásunk alapján éppúgy okozhat egy gyors lefolyású, enyhe gazdasági visszaesést, mint egy makacsabb recessziót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×