eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Egy övezet, egy út együttműködés kereskedelmi fórumán Pekingben 2019. április 25-én.
Nyitókép: MTI/KKM

Új fejlemény a magyar gázellátásban

A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antić, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere.

A dokumentum aláírása után Szijjártó Péter kiemelte:

a gázellátásának biztonsága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés.

Emlékeztetett, hogy Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre.

Emellett Magyarország szövetségesei késnek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek elősegíthetnék, hogy az ország újabb forrásokból vásárolhasson gázt - fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter legreálisabbnak a déli irányú potenciális vásárlási lehetőséget, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalat nevezte.

Szeptemberben kiírják a szerb-magyar határ-összeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást. Tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak. Az, hogy mekkora beruházást hajt végre Magyarország, attól függ, mekkora kapacitást kötnek le a kereskedő cégek - mondta a miniszter.

Szeptember végére lezárják az eljárást, ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron megkezdődik az építkezés, és 2021 végére létrejön a szerb magyar interkonnektor

- tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy Horvátországban még mindig nem kezdődött meg az LNG-terminál építése, Romániában pedig a felfedezett Fekete-tengeri mezők kitermeléséről az amerikai-osztrák konzorcium még nem hozta meg a döntést.

Ha a déli útvonal Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül létrejön, akkor az Magyarországnak hosszú távon kiszámítható szállítási lehetőséget jelent - emelte ki.

Kitért arra is, hogy 2020-ra Magyarország gázellátása biztosított. Az ország közüzemi célokra 4 milliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezen felül a kereskedő cégek jóval többet.

A 4 milliárd köbméterből 2 milliárd Ukrajnán keresztül szokott érkezni. Ez egyelőre bizonytalan, ezért olyan megállapodás született az orosz Gazprommal, hogy a 2 milliárd köbméter gázt már ebben az évben beszállítják - tudatta.

Szeptember végére már a magyar gáztározókban lesz a teljes mennyiség, ami jövőre érkezett volna Ukrajnán keresztül - hangsúlyozta.

A másik 2 milliárd köbmétert szokás szerint Ausztrián keresztül fogják beszállítani jövőre - tette hozzá.

Az új szállítási útvonalról szólva Szijjártó Péter elmondta: ha 10 milliárd köbméter kapacitást lekötnek a kereskedő vállalatok és megépül az infrastruktúra, akkor a beérkező 10 milliárd köbméter gáz egy részét fel lehet használni Magyarországon, más részét pedig tovább lehet szállítani más útvonalakon.

A szerb bányászati és energetikai miniszter elmondta: szerb oldalon három szakaszon folynak az építkezések, 120 kilométeren már le is fektették a csöveket.

A tervek szerint idén december közepére befejezik az építkezést, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×