INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 16. hétfő
Edit

energia

gáz

szerbia

Vecsés, 2017. január 10. Dolgozók ellenőrzik a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg időjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország megoldja, hogy az összes gáz dél felől jöhessen

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

2022 októberére előáll ennek a lehetősége, ezzel csökkenhet az ország energiakitettsége.

Feltételekkel, de hozzájárult az energiahivatal, hogy létrejöjjön az ország éves gázigényének nagyjából megfelelő importkapacitási lehetőség a magyar–szerb határon. A projekt akkor is megvalósulhat, ha nincs kellő piaci érdeklődés, az ok ugyanis ellátásbiztonsági lehet - írja a Világgazdaság.

A lehetőség 2022 októberében válhat realitássá, ha az FGSZ Földgázszállító Zrt. megvalósítja a tízéves fejlesztési tervének erre vonatkozó részét. Az évi 9,8 milliárd köbméteres importot lehetővé tévő kapacitás létrehozását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) több feltétellel, de jóváhagyta.

Az országban tavaly mintegy 9,9 milliárd köbméter gáz fogyott az előzetes adatok szerint, ebbe már beleértendő a belföldi termelésű szénhidrogén is.

Az FGSZ terveiben azért hangsúlyos a szerbiai fejlesztés, és a hivatal is azért támogatja, mert készülni kell azokra az évekre, amikor az oroszországi Gazprom Ukrajna elkerülésével kívánja gázzal ellátni Európát.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018