eur:
394.62
usd:
369.55
bux:
65744.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Dolgozók ellenőrzik a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg időjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Magyarország megoldja, hogy az összes gáz dél felől jöhessen

2022 októberére előáll ennek a lehetősége, ezzel csökkenhet az ország energiakitettsége.

Feltételekkel, de hozzájárult az energiahivatal, hogy létrejöjjön az ország éves gázigényének nagyjából megfelelő importkapacitási lehetőség a magyar–szerb határon. A projekt akkor is megvalósulhat, ha nincs kellő piaci érdeklődés, az ok ugyanis ellátásbiztonsági lehet - írja a Világgazdaság.

A lehetőség 2022 októberében válhat realitássá, ha az FGSZ Földgázszállító Zrt. megvalósítja a tízéves fejlesztési tervének erre vonatkozó részét. Az évi 9,8 milliárd köbméteres importot lehetővé tévő kapacitás létrehozását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) több feltétellel, de jóváhagyta.

Az országban tavaly mintegy 9,9 milliárd köbméter gáz fogyott az előzetes adatok szerint, ebbe már beleértendő a belföldi termelésű szénhidrogén is.

Az FGSZ terveiben azért hangsúlyos a szerbiai fejlesztés, és a hivatal is azért támogatja, mert készülni kell azokra az évekre, amikor az oroszországi Gazprom Ukrajna elkerülésével kívánja gázzal ellátni Európát.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×