INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

kőolaj-kitermelés

baranya megye

szigetvár

Titkos olajmezőt találtak Magyarországon

Titkos olajmezőt találtak Magyarországon

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Magyarország teljes kőolaj-szükségletének akár tíz százalékát is kielégítheti az a kőolajmező, amit az Ormánság nyugati szélén, közel a Dráva-parti síksághoz fedeztek fel.

A környéken már több közmeghallgatást tartottak, és a beruházók szerint az utóbbi harminc évben nem találtak Magyarországon ehhez fogható lelőhelyet. - írja a G7.hu. A Magyar Horizont Energia Kft. és a TDE Services Kft. amerikai-magyar együttműködésben találta meg a 2016-ban megszerzett, Baranya megye délnyugati részén található lakócsai koncessziós területen az óriási olajmezőt, miután már 1999 óta kutatott a térségben.

Hamarosan a napi 11 ezer hordó kőolajat is elérheti a termelés, ami csaknem annyi, mint az utóbbi évek teljes magyar termelésének átlaga. A beruházás részeként Szigetváron egy tízállásos olajlefejtőt építenek, hogy vonaton szállíthassák tovább a kőolajat. A főgyűjtő kapacitása a beruházás második lépcsőjében már napi 2250 tonna lenne, azaz 15 ezer hordó kőolajra és még 360 ezer köbméter földgázra bővül. A kutak pedig egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap. Harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet termelés.

A helyi falvak némelyike egyenként százmillió forintos iparűzési adóbevételhez juthat a beruházásnak köszönhetően, de túl nagy gazdasági lökésre aligha számíthatnak, és egyelőre főleg a megnövekedett teherforgalmat érzékelik belőle.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018