eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Tovább gyűrűzik az almabotrány

Nem született megállapodás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők és az egyik legnagyobb felvásárló között az ipari alma felvásárlási áráról - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének vásárosnaményi gazdaköri elnöke.

Mint korábban beszámoltunk róla, kilónként mindössze 13 forintért vásárolná meg az egyik legnagyobb feldolgozó üzem az ipari almát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A termelők az irreálisan alacsony ár miatt kezdeményeztek egyeztetést, azonban nem sikerült megállapodniuk - számolt be Bori Lajos, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének vásárosnaményi gazdaköri elnöke.

A gazdálkodók ismertették a felvásárlóval a tényeket, adatokat, illetve azt, hogy továbbra is keveslik a 13 forintos kilónkénti árat, hiszen se a világpiac, se más tényező nem alapozza meg azt - mondta a gazdaköri elnök.

"A 25 forintos ár, amit kértünk, csak arra elegendő, hogy a gazdák nullázzák a költségeiket erre az évre, és ne halmozzák a veszteségeiket. A 25 forint szerintük viszont ugrásszerű emelés."

Erre a gazdálkodók elmondták, hogy azért nem 41 forintos árat kértek, hogy minél rövidebb ideig tartson a megegyezés. A felvásárlók a lengyelországi árszintet akarják érvényesíteni Magyarországra, ugyanakkor a lengyelországi árak is lehetővé teszik a gazdálkodók szerint a 24-25 forintos ársávot.

Határidő: augusztus 21-e

Bori Lajos szerint augusztus 21-én születhet megállapodás, de ők sürgetnék a helyzetet, mert a termést minél előbb fel kéne dolgozni. "A gyümölcs felvásárlása már megkezdődött, mivel az időjárási viszonyok miatt egyre hamarabb érnek ezek a gyümölcsök. Idén a megszokotthoz képest két héttel előbb értek az almák".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×