eur:
395.28
usd:
371.62
bux:
66259.85
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Ördögi körben az almatermelők

Rendkívül nyomott áron, kilónként mindössze 13 forintért vásárolná meg az egyik legnagyobb feldolgozó üzem az ipari almát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A termelők ezt nem tudják elfogadni, ezért a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek szervezésében egyeztetést kezdeményeztek.

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Bori Vilmos, a Magosz vásárosnaményi gazdaköri elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, elégedetlenek ezzel az árral, hiszen az a betakarítás árát épphogy fedezi, és ha messzebbről kell beszállítani a terményt, valójában egy forint sem marad belőle.

Érhetetlennek tartják

A gazdakör elnöke szerint az alma világpiaci ára sem ezt diktálja, ezért is állnak értetlenül a probléma előtt.

"A világpiaci ár, amire mindig hivatkoznak, 25-30 forint körüli árat minimum megérne"

- tette hozzá. Bori Vilmos azt is elmondta, hogy bár először Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jöttek ki ezek a felvásárlási árak, tartanak tőle, hogy országossá válhat. Hozzátette azt is, hogy 25 forintos kilónkénti felvásárlási árral már kibékülnének.

Ördögi kör

Ördögi kör, ami zajlik, hiszen tavaly az ár volt nagyobb, de a termés volt rosszabb a fagy miatt, most viszont a gazdák vigyáztak a termésre, mégis az ár az előállítási ár alig 50 százaléka.

"A 25 forint az ez évi termelési költségeket fedezné, hogy ne veszteséggel zárják a gazdálkodók az évet. Azok a termelők, akik tavaly nem tudtak szállítani, belementek egy hitelbe, hogy ezt az évet megfinanszírozzák, de ha ez az év is veszteséges lesz, nagy problémák lesznek" - vélekedett Bori Vilmos.

AM: fontos a megfelelő felvásárlási ár

A hazai almatermesztés jövője, az almatermelők megélhetése szempontjából fontos, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő árat fizessenek az almáért - közölte az Agrárminisztérium (AM)

A tárca szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

A közlemény szerint Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől.

Az AM közleményében kifejti, hogy az ipari alma árát az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai almasűrítmény-export volumenétől függ. Az idei alacsony kínai almatermés mellett az almasűrítmény világpiaci ára közepes szinten, tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi almasűrítmény árakat.

A minisztérium álláspontja szerint ez az árszint gazdasági számítások alapján lehetővé teszi a 2014. évi 17,20 forint kilogrammonkénti átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott almasűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

A tárca támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják - közölte az Agrárminisztérium.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen, a piaci viszonyokkal nem magyarázható a kiajánlott 13 forintos induló ár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×