eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Piaczavaró a lakásáfa körüli bizonytalanság

Piaczavarónak nevezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, hogy még egy évig várhatóan nem születik döntés a kedvezményes lakásáfa esetleges meghosszabbításáról. Koji László szerint komoly bizonytalanságot eredményez, ha csak jövőre lesz döntés ebben az ügyben. A szövetség vezetője ugyanakkor arra számít, hogy az 5 százalékos áfakulcs a későbbiekben megmarad.

Főleg a nagy ingatlanfejlesztőknek okoz gondot a bizonytalanság, hiszen lakásprojektjeik átfutási ideje gyakran 2-3 év. „Nehezen tudják eldönteni az ilyen nagy fejlesztésben, lakóparki programban bent lévő vállalkozók, hogy milyen négyzetméteráron hirdessék meg a 2019. december 31-e után befejeződő építkezéseken a lakásokat” – tájékoztatott Koji László.

Jelenleg a helyzet miatt felfokozott, gyors kivitelezést igényelnek az ingatlanfejlesztők és a lakásmegrendelők – emelte ki az ÉVOSZ elnöke. Ha 27 százalékos áfa váltaná fel az eddigi kedvezményt, súlyosan visszaesne az újlakásépítések száma.

A szövetség szerint megmarad az 5 százalékos kedvezményes adó. „Azt tartanánk jónak, ha nem kellene erre az információra 2019 második félévéig várni, mert az komoly bizonytalanságban tartja a piacot” –

fogalmazott Koji László.

Az áfa kérdésében az uniós tagállamokat brüsszeli irányelvek is kötik. A felelős munkacsoport első tervezetében nagyobb mozgásteret biztosítana az országok számára abban a kérdésben, hogy hol alkalmaznak kedvezményes forgalmi adót – tette hozzá Koji László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×