INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

lakás

áfa

eladás

Komoly drágulás jöhet a lakáspiacon

Komoly drágulás jöhet a lakáspiacon

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetése miatt több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők.

A pénzügyminiszter bejelentésének önmagában is áremelő hatása volt, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet, miközben a készletek szűkösek. A vevőknek már nincs mire várniuk tovább - írta a minap a Világgazdaság.

Az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Nagy László Nándor, a Világgazdaság rovatvezetője azt mondta, az áfakulcs megszüntetése utáni rövid távú hatások jól látszódnak:

Miközben nagyon szűk a kínálat a piacon az új lakásokból, addig iszonyatosan nagy kereslet indult meg arra a hírre, hogy 22%-al drágábban lehet majd hozzájutni ezekhez a lakásokhoz.

"A kereslet nagyon gyorsan megugrott a még piacon lévő lakások iránt, és ez rögtön magával vonta azt is, hogy ezeket a projekteket az ingatlanfejlesztők drágábban kezdték el adni."

Azok a projektek, amelyen nem fejeződtek volna be, vagy nem indultak volna el 2020 januárjáig, azoknál a nagyobb fejlesztéseket már nem indították el a beruházók. A korábban elkészülteknél is érződik egyfajta áremelkedés, mivel a kereslet elég gyorsan megnőtt.

További áremelkedés jöhet a piacon?

A VG munkatársa szerint a már meglévő lakások ára valószínűleg emelkedni fog a kereslet megugrása miatt, de van még két fontos tényező, ami alakíthatja a mozgásokat.

  • A 2020 utáni átadásoknál megemelkedtek a projektárak, és már a vidéki lakások esetében is 400-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a már megnövekedett áfával a lakásokat.
  • Viszont van egy kedvező mozgás is: mivel nagyon sok beruházó nem tervez 2020 január utáni projektekbe belekezdeni, ezért úgy néz ki, hogy 2020 után oldódik a munkaerőhiány.

Felszabadult kapacitású cégek

Az építtető cégek vezetőinek tapasztalata szerint a munkavégzésre alkalmas cégek közül sokan jelentkeztek be azzal, hogy szabad kapacitásuk lesz 2020-ra. Visszatartó erő lehet a lakások áremelkedésénél, hogy a munkaerő költsége észszerűsödhet - jegyezte meg Nagy László Nándor.

Jövőre lényegében nem lehet találni a beruházásokhoz szakembert, már a most folyó projekteket is nagyon nehéz megvalósítani, mert nincs elég munkaerő, sok esetben ezért fog átcsúszni 2020-ra az átadás - vélekedett a Világgazdaság rovatvezetője.

Kapcsolódó hang

Lakásáfa emelése
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018