eur:
395.41
usd:
372.21
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Komoly drágulás jöhet a lakáspiacon

Az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetése miatt több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők.

A pénzügyminiszter bejelentésének önmagában is áremelő hatása volt, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet, miközben a készletek szűkösek. A vevőknek már nincs mire várniuk tovább - írta a minap a Világgazdaság.

Az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Nagy László Nándor, a Világgazdaság rovatvezetője azt mondta, az áfakulcs megszüntetése utáni rövid távú hatások jól látszódnak:

Miközben nagyon szűk a kínálat a piacon az új lakásokból, addig iszonyatosan nagy kereslet indult meg arra a hírre, hogy 22%-al drágábban lehet majd hozzájutni ezekhez a lakásokhoz.

"A kereslet nagyon gyorsan megugrott a még piacon lévő lakások iránt, és ez rögtön magával vonta azt is, hogy ezeket a projekteket az ingatlanfejlesztők drágábban kezdték el adni."

Azok a projektek, amelyen nem fejeződtek volna be, vagy nem indultak volna el 2020 januárjáig, azoknál a nagyobb fejlesztéseket már nem indították el a beruházók. A korábban elkészülteknél is érződik egyfajta áremelkedés, mivel a kereslet elég gyorsan megnőtt.

További áremelkedés jöhet a piacon?

A VG munkatársa szerint a már meglévő lakások ára valószínűleg emelkedni fog a kereslet megugrása miatt, de van még két fontos tényező, ami alakíthatja a mozgásokat.

  • A 2020 utáni átadásoknál megemelkedtek a projektárak, és már a vidéki lakások esetében is 400-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a már megnövekedett áfával a lakásokat.
  • Viszont van egy kedvező mozgás is: mivel nagyon sok beruházó nem tervez 2020 január utáni projektekbe belekezdeni, ezért úgy néz ki, hogy 2020 után oldódik a munkaerőhiány.

Felszabadult kapacitású cégek

Az építtető cégek vezetőinek tapasztalata szerint a munkavégzésre alkalmas cégek közül sokan jelentkeztek be azzal, hogy szabad kapacitásuk lesz 2020-ra. Visszatartó erő lehet a lakások áremelkedésénél, hogy a munkaerő költsége észszerűsödhet - jegyezte meg Nagy László Nándor.

Jövőre lényegében nem lehet találni a beruházásokhoz szakembert, már a most folyó projekteket is nagyon nehéz megvalósítani, mert nincs elég munkaerő, sok esetben ezért fog átcsúszni 2020-ra az átadás - vélekedett a Világgazdaság rovatvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×